În aceste zile, mai mulți viticultori care au optat pentru cultivarea strugurilor de masă în spațiu protejat au început recoltarea acestora.
Iurie Bivol, unul dintre producătorii de top de struguri și legume din Moldova, membru al cooperativei FRUCTAGROCOM, menționează că strugurii pe care îi recoltează întreprinderea urmează să ajungă atât pe mesele consumatorilor din Moldova, cât și de peste hotare.
Cultivarea strugurilor în seră oferă oportunitatea obținerii recoltelor cu aproximativ două săptămâni mai devreme. Cu toate acestea, temperaturile mai înalte din acest an a redus decalajul obișnuit dintre recolta obținută în teren protejat și cea din câmp deschis.
Suprafața totală de viță de vie în teren protejat cultivată în cadrul întreprinderii este de 3,8 hectare, optându-se pentru soiurile timpurii și foarte timpurii, cum ar fi Cardinal și Codreanca.
Cea mai mare provocare pentru investițiile în acest sector rămân a fi comercializarea destul de anevoioasă, bazată pe incertitudinea cererii de pe piață din cauza importului, cât și prețurile variabile.
În prima etapă, până la intrarea pe rod a viței de vie, în spațiile dintre rânduri au fost cultivate culturi, de exemplu cartoful, pentru obținerea recoltelor extratimpurii.
Recolta de struguri ce urmează a fi obținută este de 35-40 de tone la hectar.
Pe lângă struguri în seră, compania mai cultivă și 4 hectare de struguri de soiul Moldova în sistemul Pergola, unul dintre cele mai promițătoare și apreciate în ultimii ani de producătorii locali, cât și altele, peste 35 de hectare de struguri, în sistem tradițional.
Comentarii