‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Bivol: Recoltăm strugurii din sere. Cea mai mare provocare - instabilitatea pieței

Iurie Bivol: Recoltăm strugurii din sere. Cea mai mare provocare – instabilitatea pieței

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În aceste zile, mai mulți viticultori care au optat pentru cultivarea strugurilor de masă în spațiu protejat au început recoltarea acestora.

Iurie Bivol, unul dintre producătorii de top de struguri și legume din Moldova, membru al cooperativei FRUCTAGROCOM, menționează că strugurii pe care îi recoltează întreprinderea urmează să ajungă atât pe mesele consumatorilor din Moldova, cât și de peste hotare.

„Reorientarea spre struguri de masă de la culturile de legume pe care le cultivam anterior vine de la insuficiența brațelor de muncă. Astfel, văzând o carență în acest sens, în 2019 am optat pentru înființarea viței de vie.

Pe piața locală strugurii culeși vor fi disponibili în supermarketuri cum ar fi Metro, Linela și la piețele din regiune. La export, vor fi livrați către piețe cum sunt România, Ucraina și Polonia”, relatează Iurie Bivol.

iurie bivol producator struguri

Cultivarea strugurilor în seră oferă oportunitatea obținerii recoltelor cu aproximativ două săptămâni mai devreme. Cu toate acestea, temperaturile mai înalte din acest an a redus decalajul obișnuit dintre recolta obținută în teren protejat și cea din câmp deschis.

‹ adv ›

Suprafața totală de viță de vie în teren protejat cultivată în cadrul întreprinderii este de 3,8 hectare, optându-se pentru soiurile timpurii și foarte timpurii, cum ar fi Cardinal și Codreanca.

struguri in sera

Cea mai mare provocare pentru investițiile în acest sector rămân a fi comercializarea destul de anevoioasă, bazată pe incertitudinea cererii de pe piață din cauza importului, cât și prețurile variabile.

„Piața locală este foarte vulnerabilă la importuri, iar acest aspect se face simțit în special la culturile cum sunt strugurii crescuți în sere, adică ce necesită investiții majore”.

În prima etapă, până la intrarea pe rod a viței de vie, în spațiile dintre rânduri au fost cultivate culturi, de exemplu cartoful, pentru obținerea recoltelor extratimpurii.

‹ adv ›
culturi duble in sere

Recolta de struguri ce urmează a fi obținută este de 35-40 de tone la hectar.

„Întreținerea unei astfel de plantații este mai anevoioasă, deoarece există un risc mai sporit de îmbolnăviri. Ne orientăm mult spre asigurarea unei aerisiri bune permanente a serelor. Astfel, ne gândim la adaptarea peliculei pentru asigurarea unei aerisiri mai bune în această perioadă.

În plus, insectele cum ar fi tripșii sau acarienii proliferează mai bine în teren protejat. Pentru aceștia, am lăsat spațiile dintre rânduri înierbate, astfel încât să-i reorientăm de la struguri spre alte specii”, ne-a relatat Marcel Midoni, administratorul întreprinderii.

marcel midoni

Pe lângă struguri în seră, compania mai cultivă și 4 hectare de struguri de soiul Moldova în sistemul Pergola, unul dintre cele mai promițătoare și apreciate în ultimii ani de producătorii locali, cât și altele, peste 35 de hectare de struguri, în sistem tradițional.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›