‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Bivol comercializează cartofi crescuți în sera pentru producerea strugurilor

Iurie Bivol comercializează cartofi crescuți în sera pentru producerea strugurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iurie Bivol de mai mulți ani produce diferite culturi în sere și struguri în câmp deschis. Inițial, creștea roșii pe care le comercializa în mare parte pe piața rusă.

După ce pe piață au apărut mai mulți concurenți, iar oferta a crescut considerabil, s-a reprofilat spre producerea castraveților.

Spre regret însă, nici acest sector nu s-a dovedit a fi unul în care se merită de investit pentru o perioadă mai lungă de timp, în condițiile în care castraveții erau comercializați pe piața internă, unde producătorii autohtoni au ajuns a fi afectați de importurile din Ucraina.

„În momentul în care s-a început conflictul dintre Ucraina și Rusia, pe piața locală au apărut foarte mulți castraveți din Ucraina. Uite-așa ne-am pomenit cu o piață invadată de importuri, am început restructurarea. Piața internă a ajuns a fi invadată de castraveți și roșii de import, iar pe piața rusă au apărut alți concurenți, de aceea am fost nevoiți să ne reprofilăm. Aceste legume au devenit pentru noi neprofitabile. Am hotărât să cultivăm alte culturi pe care le-am putea vinde”, povestește Iurie Bivol.

‹ adv ›

Într-un final, a inițiat producerea strugurilor în sere, iar spațiul dintre rânduri a decis să-l utilizeze rațional, cultivând culturi cum ar fi cartoful și leușteanul.

Serele sunt amplasate în raionul Ialoveni.

„Ideea de a utiliza eficient spațiul dintre rânduri este, de fapt, o necesitate. Roada de cartofi este comercializată pe piața internă, pentru a reduce puțin din importuri, iar primii struguri care apar pe piață, datorită producerii în sere, sunt vânduți atât local, cât și exportați”.

Strugurii produși în sere apar pe piață cu aproximativ 2 săptămâni mai devreme decât cei produși în câmp deschis. Iurie Bivol spune că au fost mai multe motive de a trece la producerea strugurilor în seră.

„La început, produceam struguri în câmp deschis, însă am decis să trecem la producerea acestora în sere. Cred că este o metodă foarte bună. Avem soiuri cum ar fi Codreanca sau Cardinal. Câteva luni, terenul de sub struguri este liber, astfel am decis să cultivăm o cultură asociată. Am ales cartofii, deoarece sunt buni de recoltat până la formarea frunzelor mari la vița de vie. Este deja al treilea an în care combinăm astfel culturile”.

‹ adv ›

În acest an vor obține o recoltă de aproximativ 80 de tone de cartofi și 80 de tone de struguri.

Cartofii sunt vânduți la piața agricolă, dar ajung și în rețelele de supermarketuri. Strugurii urmează a fi recoltați în luna iulie. Producătorul speră mult ca acest sezon să fie unul favorabil.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›