În urma deciziei Ministerului Finanțelor, Directoratului Liniei de Credit și Băncii Europene de Investiții, Moldova Agroindbank și Victoriabank au fost acceptate în calitate de parteneri financiari în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a Proiectului Livada Moldovei în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc astăzi, 29 noiembrie.
Astfel, fermierii din țara noastră, care doresc să înființeze livezi sau să dezvolte capacitățile de prelucrare, vor avea acces mai mare la finanțare. Prezent la eveniment, Ion Perju, ministrul Agriculturii a specificat că, implementarea proiectului „Livada Moldovei” permite realizarea unor investiții importante pentru dezvoltarea capacităţilor de prelucrare a materiei prime, ceea ce va spori exporturile.
„Vorbim despre o linie de credit de 120 de milioane de euro. La moment avem deja 88 de proiecte investiționale, care deja arată rezultate foarte bune. Mulțumesc partenerilor de la Banca Europeană de Investiții pentru suportul acordat, care impulsionează sectorul horticol, vorbim de producția cu valoare adăugată, adică sunt produsele pe care trebuie să se focuseze agricultura din Republica Moldova. Noi trebuie să exportăm produse cu valoare adăugată sporită și nu materie primă, așa cum o facem astăzi”, a spus ministrul.
Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Horticol, a menționat că, împreună cu noii parteneri financiari vor pune umărul la dezvoltarea sectorului horticol din țara noastră.
„Considerăm evenimentul de astăzi unul important, deoarece ne dorim ca horticultorii din Republica Moldova să aibă acces imediat la resursele financiare oferite de către Banca Europeană de Investiții prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”. Estimăm ca, instituțiile financiare partenere să contribuie direct la implementarea Proiectului. La moment, ne apropiem de 100 de proiecte investiționale sau 25 de milioane de euro deja investiți în sectorul horticol, care aduc plus valoare. Planificăm, alături de partenerii noștri, în următorii ani să avem 500 de proiecte investiționale finanțate și 120 de milioane de euro valorificate în acest sector. Ne dorim să aducem sectorul horticol din țară la un nivel internațional, asfel ca să putem exporta produse cu valoare adăugată, nu doar materie primă”.
Proiectul „Livada Moldovei” urmărește să faciliteze și să creeze condiții favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova. Vasile Donica, vicepreședintele Victoriabank a remarcat că parteneriatul cu Livada Moldovei va aduce beneficii atât băncii, dar în mod prioritar horticultorilor.
„Prin participarea Victoriabank la acest Proiect frumos, credem că vom reuși să aducem clienților noștri încă un produs destinat întreprinderilor mici și mijlocii, un produs destul de atractiv și interesant. Practic, acest produs se înscrie în paliera de produse pe care le avem deja elaborate pentru sectorul agrar și suntem siguri că va fi unul de succes. Cu siguranță, vom avea și niște condiții speciale, inclusiv și prin lansarea băncii în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”. Clienților nu le rămâne decât să se adreseze la sucursalele din teritoriu ca să afle mai multe detalii despre acest produs. În momentul în care Victoriabank a fost preluată de banca Transilvania, strategia de business pe care am început să o implementăm a fost axată pe transparență în relațiile cu clienții, rapiditate și comoditate. Și aceasta este un criteriu important. Cu siguranță parteneriatul cu „Livada Moldovei” va aduce beneficii și băncii, dar în mod prioritar vine în susținerea producătorilor locali, a clienților locali și aceasta este cel mai important. Agricultura fiind un domeniu strategic pentru economia Republicii Moldova și ne bucurăm că suntem parte a acestui Proeict”.
Oleg Paingu, vicepreședintele MAIB, a constatat că acordul semnat cu Livada Moldovei va duce la dezvoltarea sectorului agro-industrial din țară.
„Am revenit, de fapt în acest Proiect în care am avut o dezvoltare frumoasă. Astfel, avem oportunitatea de a le oferi clienților noștri o soluție financiară avantajoasă prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”. Soluțiile și avantajele concurențiale care sunt destul de semnificative vor contribui la dezvoltarea mai dinamică a clienților noștri și ei vor reuși să exporte mai calitativ ceea în final va duce la dezvoltarea sectorului agro-industrial din țară. Avem peste 40 de mii de agenți economici din toată țara din domeniul agricol și în special din sectorul horticol, activități conexe care sunt eligibile în acest Proiect”.
În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește în reabilitarea sectorului horticol 120 de milioane de euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții. Proiectul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului până în anul 2021.
Comentarii