O mare parte din merele din recolta anului 2020, depozitate la frigider nu au reușit să fie comercializate și acum producătorii se văd nevoiți să le vândă fabricilor de procesare la un preț cu mult mai mic decât ar fi putut câștiga în cazul în care le-ar fi vândut în toamnă.
După cum recunosc producătorii, decizia de a le depozita a venit din experiența anului 2020, când merele s-au bucurat de cerere și prețul oferit a fost unul destul de bun.
Însă, anul 2021 a venit cu mai multe schimbări, ce au influențat atât cererea de pe piață, cât și prețul de comercializare.
‹ adv ›
Astfel că, horticultorii trebuie să-și învețe lecția, să analizeze schimbările și să-și ajusteze politicile de producere și comercializare.
În context, solicitat de Agrobiznes, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a menționat că cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțeleagă producătorii de mere este acela că esențială este calitatea.
Iurie Fală susține că, la moment, pe piață are loc consolidarea foarte rapidă a comerțului organizat, iar la acest capitol sectorul autohton de producere a merelor are o carență.
Totodată, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct consideră că producătorul, fie el mare sau mic, trebuie să se gândească încă de la plantarea livezii unde va vinde produsul, care va fi parcursul fructelor până la comercializare.
O altă problemă majoră pentru sectorul de producere a merelor este și faptul că depindem covârșitor (mai mult de 90%) de piața din Federația Rusă.
În contextul celor expuse mai sus, Iurie Fală îndeamnă producătorii să coopereze.
Cu toate acestea, horticultorii trebuie să fie pregătiți, deoarece schimbările nu se vor produce imediat, este nevoie de muncă, timp și efort. Fiecare producător trebuie să-și regândească politicile de producere și comercializare.
Menționăm că, conform informațiilor oferite de către Moldova Fruct, în frigiderele din țară se mai păstrează circa 20 de mii de tone de mere.
Comentarii