‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 19 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Fală: În următorii ani, tot mai puține mere vor ajunge pe piața rusă

Iurie Fală: În următorii ani, tot mai puține mere vor ajunge pe piața rusă

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a mări volumul de export al merelor moldovenești, dar și pentru a diversifica pieţele de comericializare, producătorii trebuie să cultive soiuri noi și solicitate de consumatori. Livezile cu soiuri moderne sunt de altfel şi mult mai productive.

Pentru ca fructele moldovenești să fie recunoscute pe piețele alternative, iar Republica Moldova să devină un furnizor remarcabil este nevoie de o promovare intensă a fructelor autohtone. De această părere este Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, care a menționat că prin intermediul Asociației se promovează soiurile noi de mere care au perspectivă și își pot găsi cumpărătorul atât pe piețele tradiționale, cât și pe cele de alternativă.

„Conform ultimelor estimări, în Republica Moldova sunt circa 3 mii de hectare de livezi superintensive cu diferite soiuri. Exporturile din Republica Moldova sunt preponderent orientate spre Federația Rusă, pentru că este o piață tradițională. Țin să remarc că, în regiune se atestă un deficit de mere, deoarece în Europa se prognozează o recoltă cu 20% mai mică decât în anul 2018, dar și în Polonia aceasta a scăzut cu 44% în comparație cu anul trecut, astfel a apărut posibilitatea de a exporta mere din țara noastră. Avem încredere în fructele produse în astfel de livezi, deoarece se respectă tehnologiile, iar merele corespund celor mai înalte standarde privind calitatea și inofensivitatea fructelor. Este important ca producătorii din Republica Moldova să adopte tehnologii și noi soiuri, deoarece trebuie să fie mai puțini vulnerabili și dependenți de o singură piață. Federația Rusă este cea mai mare importatoare de mere din lume, dar și pe această piață au loc schimbări structurale. Ne așteptăm că, în următorii 2-3 ani, fructele din Moldova se vor regăsi în cantități tot mai mici pe piața rusească, deoarece guvernul rus a adoptat o strategie foarte agresivă de substituire a importurilor, au loc investiții masive în înființarea livezilor și în unități de păstrare. Astfel, ei vor deveni autosuficienți și atunci producătorii noștri trebuie să se orienteze către alte piețe. Totodată, mulțumesc partenerilor de dezvoltare care ne susțin, Proiectul USAID/Agricultura Performantă în Moldova și Agenția de Investiții, care ne ajută să promovăm fructele autohtone pe piețele externe și astfel să căpătăm încrederea consumatorilor, care vor cunoaște merele produse în Moldova”.

Vitalie Bostan, inginerul șef al companiei Elit Fruct și Vel Fruct din raionul Criuleni, satul Coșernița a confirmat faptul că, doar cu soiuri noi de mere putem concura și câștiga consumatorii.

„Avem 50 de hectare de livezi de mere, plantate în anul 2015, deja suntem la al 4 an de rod. Am ales să creștem 5 soiuri de mere: Granny Smith, Golden Delicious, Fuji, Red Velox, Gala. Ne-am axat pe acestea, deoarece se bucură de cerere atât pe piața tradițională cum este Federația Rusă, cât și pe piața Europeană. La moment, exportăm doar în Rusia, dar lucrăm asupra faptului ca să putem livra și pe piețele din UE, sperăm că în curând vom ajunge cu produsele noastre și acolo. Ca să putem exporta pe piețele de alternativă trebuie să dispunem de o cantitate mai mare, astfel cred că ar trebui să fie fondată o Asociație a producătorilor ca să putem aduna cantitatea necesară”.

Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, Universitatea Agrară de Stat, consultant național în tehnologia de producere a fructelor, a remarcat care sunt cele mai de perspectivă și solicitate soiuri de mere.

„În agricultură și, evident în pomicultură, alegerea soiului este un moment decisiv, deoarece de aceasta depind calitățile gustative, dar și perioada de păstrare, formarea pomilor și cum o să perceapă consumatorul aceste mere. Un simplu exemplu ar fi faptul că anumite soiuri sunt percepute de consumatori, dar ele oferă recolte medii și atunci producătorii trebuie să facă alegerea corectă. În livada companiei Elit Fruct sunt soiuri care le permit să formeze un conveier de recoltare. Însuși soiurile sunt de o calitate înaltă, care se bucură de succes pe piețele externe. Livada este proiectată cu o densitate optimă de pomi la unitatea de suprafață ce permite de a obține recolte medii de 60 de tone la hectar. Unele soiuri, cum sunt Gala, Fuji pot oferi recolte de 70-80 de tone la ha, sau Granny Smith 50-55 de tone de mere. Dar scopul final al fiecărui producător este de a produce calitativ, pentru că doar așa putem penetra piețele externe. Această livadă este dotată cu plasă antigrindină, care desigur necesită investiții la instalare, dar în final se merită pentru că grindina poate afecta pomul pe o perioadă de 2-3 ani. Totodată, irigarea prin picurare asigură irigarea și fertigarea livezii în perioadele critice. Fructele nu au avut stres și astfel s-au dezvoltat destul de bine. Proprietarii au construit și un bazin propriu cu o capacitate mare care asigură efectuarea a 3-4 irigări chiar și în condițiile de imposibilitatea de pompare a apei.  La moment, pentru a obține o colorare mai bună a fructelor roșii cum ar fi soiul Fuji se utilizează pelicula antireflectantă, care se amplasează pe intervalele dintre rânduri și razele sunt reflectate pe partea inferioară a fructelor, astfel calitățile organoleptice ale merelor sunt mai înalte”.

De menționat că, Moldova se numără printre primele 10 țări exportatoare de mere din lume, cu o producție anuală de peste 500 de mii de tone. Totodată, în țara noastră se produc mai mult de 20 de soiuri de mere, preponderent Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Renet Simirenko.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii