‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Volceanov, bucătarul din Leova care crește iepuri

Iurie Volceanov, bucătarul din Leova care crește iepuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Are studii în IT, lucrează în calitate de bucătar și, în același timp gestionează o afacere pufoasă. Așa începe povestea lui Iurie Volceanov, un tânăr de 29 de ani din orașul Leova. A înființat o mini-fermă de iepuri acum un an și jumătate. Spune că abia din a treia încercare i-a reușit să facă acest lucru.

Primele două încercări de a crește iepuri s-au soldat cu eșec, despre care tânărul recunoaște că s-a întâmplat din cauza greșelilor pe care le-a comis, dar și din lipsă de cunoștințe. Cu lecția învățată, Iurie Volceanov spune că este mândru că pășește pe urmele tatălui său.

„Creșterea iepurilor a fost una din pasiunile tatălui meu. Prima dată am încercat să cresc urecheați în 2013, atunci locuiam la Ștefan-Vodă, acolo era casa părintească. După care a mai urmat o încercare nereușită. Ulterior, am început să lucrez ca bucătar și am înțeles cât de important e să pui pe masa consumatorului produse alimentare gustoase și în același timp sănătoase. Și iată așa am pornit a treia oară să cresc iepuri”, povestește tânărul antreprenor.

S-ar părea că cifra 3 este una norocoasă pentru Iurie și asta pentru că a pornit-o de la 30 de femele, iar în prezent are în jur de 700 de urecheați albi, de rasă pannon. Primele investiții le-a făcut din banii puși deoparte lună de lună din salariu. Desigur, și părinții au fost cei care m-au ajutat, zice Iurie.

 „Nu e chiar totul atât de roz, frumos și ușor după cum pare. Am ajuns deja la etapa cînd nu-i mai pot ține în încăperile pe care le avem. De jumătate de an ne chinuim să obținem un credit de la o bancă, bani cu care am vrea să reparăm o construcție din apropiere și acolo să mutăm urecheații. Vrem să luăm de la bancă în jur de un milion jumătate. Azi ne spune să aducem un act, mâine altul și tot așa de câteva luni așteptăm banii”, zice Iurie.

Iepurii sunt crescuți doar pentru carne, iar blănurile, care sunt căutate și destul de solicitate în alte țări, antreprenorul le aruncă, pentru că nu are unde le da la prelucrare. Deși recunoaște, că dacă acest lucru ar fi posibil, venitul pe care l-ar obține ar fi mai mult decât binevenit.

„Tindem să avem în jur de 500 de femele, ceea ce ar însemna aproximativ 5000 de iepurași mici. Părinții sunt cei care mă ajută, doar cu ei încercăm să ne descurcăm. Este o afacere de familie. Cea mai grea responsabilitate o am eu, realizarea cărnii. Dar pentru a avea ce vinde, trebuie mai întâi să-i creștem sănătoși”, spune zâmbind antreprenorul.

Pentru alimentația urecheaților, Iurie cheltuie lunar 13-14 mii de lei. Uneori își răscumpără banii, alteori e nevoit să caute cu lumânarea cumpărători pentru marfa sa.

„În rețelele de supermarketuri nu putem ajunge cu marfa noastră. Avem toate actele necesare și tindem spre asta. Până când, vindem în 3 magazine mici, unul la Chișinău și 2 la Cahul. Dar cel mai mult vindem la comandă. E unica cale sigură de a vinde produsul pe care-l creștem. Un kilogram de carne costă 110 lei. În 2003, kilogramul de carne de iepure era 100, în 2020 cu 10 lei mai scump. Unii oameni când vin și cumpără spun prețul lor, zic că iau de exemplu 5 iepuri cu 100 de lei kilogramul, că așa e la piață. Dar ei nu înțeleg investițiile mele, bani, timp, suflet”, subliniază antreprenorul.

Nu regretă că a schimbat IT-ul pe agricultură, îi place ceea ce face, iar micile succese obținute îi dau speranță în ziua de mâine. Își dorește un viitor mai bun în țara sa, iar pentru asta e gata să investească timp și bani în afacerea sa de suflet și visează la ziua când va deveni propriul angajat.

„Vreau deja să petrec mai mult timp printre iepuri, decât în bucătărie. Asta e și scopul meu, să dezvolt afacerea, să nu mai fiu nevoit să lucrez pentru altcineva. Doar așa poți să asiguri succesul afacerii tale”, povestește tânărul antreprenor.

‹ adv ›

Iurie Volceanov din Leova este de părerea că agricultura este o ramură destul de atractivă pentru tineri. Dar spune că statul ar trebui, prin politicile sale să-i și susțină mai mult pe aceștia, să facă atractiv acest domeniu, așa încât cei de vârsta sa plecați peste hotare să revină acasă, iar cei care au acest gând, să-și despacheteze bagajele.  

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›