📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Campania agricolă din acest an este profund marcată de impactul înghețurilor târzii din februarie și aprilie, urmate de o secetă accentuată în lunile martie și începutul lui aprilie.
Aceste fenomene au compromis dezvoltarea normală a culturilor, pierderile fiind estimate că ajung până la 30–40% din potențialul inițial de recoltă.
Amintim că, situația este destul de alarmantă în mai multe țări producătoare importante. În China temperaturile ating niveluri extreme, iar în Rusia înghețul ar fi compromis o parte din potențialul de producție în regiunea importantă producătoare Rostov.
În Europa, continentul rămâne divizat pe axa nord-sud, lăsând regiunile nordice într-un deficit hidric îngrijorător. Potențialul de producție pare deja afectat în unele zone, în special în Franța.
Pentru a înțelege în detaliu implicațiile acestor evoluții, am discutat cu Ivan Scutaru, reprezentant BASF în Republica Moldova, care vizitează constant fermele din toate zonele țării.
Potrivit acestuia, impactul înghețurilor și secetei se reflectă deja în contractele de achiziție și în dinamica pieței.
În plu, chiar dacă ploile din luna mai sunt o binecuvântare pentru fermieri, acestea înseamnă și risc sporit de dezvoltare a unor boli în culturi, mai ales în contextul temperaturilor actuale.
Rapița: pierderi de producție
„Deși la început se prognozau prețuri mici la rapiță, pe fundalul suprafețelor mari semănate, realitatea din teren a răsturnat complet aceste așteptări. Înghețurile din februarie și aprilie au redus producția cu 30 până la 40% în anumite regiuni, la care s-a adăugat și seceta din martie”, a declarat Ivan Scutaru.
În luna mai, precipitațiile au ajutat parțial culturile, dar daunele produse anterior nu mai pot fi compensate. Din acest motiv, prețul rapiței este în creștere, iar această tendință este confirmată de modul în care se încheie contractele la nivel regional.
Sezonul problematic influențează piața
În ciuda discuțiilor privind o posibilă scădere a prețului grâului, Ivan Scutaru menționează că nu există nicio premisă reală în acest sens.
„Suprafețele semănate în bazinul Mării Negre nu s-au modificat semnificativ față de anii precedenți. Dar, atât înghețurile, cât și seceta au redus potențialul de recoltă. În plus, în Europa a plouat mult în unele zone, iar roada este diminuată și acolo. Fermierii din Moldova nu vor vinde grâul sub prețul pieței, mai ales în condițiile actuale”, a explicat el.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Un alt aspect important este calitatea grâului, care ar putea fi afectată de reducerea inputurilor aplicate, din cauza creșterii costurilor.
„Unii fermieri au fost nevoiți să reducă din tratamente și lucrări, ceea ce poate afecta calitatea grâului, inclusiv a celui furajer. De asemenea, pierderile pe urma vremii nefavorabile sunt clare – în loc de 12 rânduri de spice, sunt 6–7. Chiar dacă masa a o mie de boabe va conta la recoltare, nu vom putea compensa pierderile produse de ger”, a subliniat reprezentantul BASF.
Suprafețele semănate cu floarea-soarelui s-au menținut la un nivel similar cu anul trecut, în timp ce porumbul a fost redus, iar sfecla de zahăr a fost reînsămânțată în proporție de până la 40%, în urma pierderilor.
Sfecla de zahăr: riscuri din cauza întârzierilor și reînsămânțărilor
„Suprafețe importante de sfeclă de zahăr au fost semănate cu până la o lună și jumătate mai târziu, ceea ce va afecta nu doar cantitatea recoltată, ci și calitatea, în special acumularea de zahăr. Este o problemă care va avea impact serios asupra veniturilor fermierilor”, avertizează Scutaru.
Soia și mazărea: situații contrastante
La culturile de primăvară, situația este mixtă.
„Mazărea arată bine. În schimb, soia, o cultură iubitoare de căldură a suferit mult. În nordul țării, am primit cazuri în care a putrezit în sol din cauza lipsei de căldură”.
Floarea-soarelui: preț încă incert, dar legat direct de evoluția rapiței
Deși este prematur să se facă prognoze clare privind prețul la floarea-soarelui, există o corelație directă cu prețul rapiței.
„În mod tradițional, floarea-soarelui era cu 20% mai scumpă decât rapița. Dacă rapița a ajuns la 400–420 euro/tonă, mă aștept ca floarea-soarelui să se mențină la un nivel bun spre sfârșitul anului”, estimează Ivan Scutaru.
Recomandări pentru fermieri: tratamente preventive și investiții optime
În contextul prognozelor de ploi și al înfloririi grâului, Ivan Scutaru recomandă aplicarea unui fungicid pentru prevenirea fuzariozei și a contaminării cu micotoxine.
„Dacă în perioada înfloririi – care durează 6 zile – cad peste 15 mm de precipitații, este important să intervenim cu tratamente. În plus, să nu uităm de îngrășămintele foliare.”
Și în cazul rapiței, precipitațiile și vremea răcoroasă din această perioadă pot favoriza apariția bolilor, astfel că, se recomandă aplicarea tratamentelor fitosanitare pentru protejarea recoltei rămase.
Mulțumim pentru interviul oferit!
Comentarii