‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. La Chișinău a avut loc primul forum comercial dedicat producătorilor de fructe și...

FOTO. La Chișinău a avut loc primul forum comercial dedicat producătorilor de fructe și legume

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 120 de producători, comercianți angro și cu amănuntul, experți și reprezentanți ai importatorilor rețelelor de supermarketuri din străinătate au participat astăzi la Chișinău, la prima conferință internațională „Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova”, informează Moldpres.

Reuniunea a fost organizată cu scopul de a promova legăturile pozitive în cadrul sectorului agroindustrial și a disemina cele mai bune practici în domeniul marketingului, producerii și gestiunii post-recoltă, în vederea dezvoltării sistemului de comerț modern și a noilor oportunități de export.

Reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Andrei Iarmak, a declarat, în cadrul evenimentului, că „R. Moldova este lider printre fostele state membre al Uniunii Sovietice, care încearcă să-și diversifice piața de desfacere a fructelor și legumelor”.

„R. Moldova are un potențial mare de producere a culturilor agricole, care sînt la mare căutare pe piețele internaționale, însă agricultorii autohtoni nu dispun de suficiente resurse financiare și materiale în realizarea acestor cereri. De asemenea, fermierii moldoveni așteaptă ca statul să le ofere piețe de desfacere, pe cînd agricultura modernă nu se mai bazează pe astfel de principii. Agricultorii trebuie singuri să-și găsească potențialii clienți atît naționali, cît și internaționali, căci doar așa își pot dezvolta afacerea”, a spus Iarmak.

La rîndul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a menționat că „dacă producătorii de fructe și legume doresc să obțină profit pentru munca depusă trebuie să ofere calitate superioară produselor sale, căci în țările europene calitatea este prioritară cantității. De asemenea, fermierii trebuie să sporească valoarea prin îmbunătățirea tehnologiilor de producere, prin selectarea soiurilor potrivite, prin procesarea, ambalarea și promovarea activă a mărfurilor”.

Reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Victoria Zinciuc, a afirmat că „BERD oferă consultanță specializată tuturor producătorilor agricoli din R. Moldova, pentru a putea avea acces pe orice piață de desfacere și pentru a corespunde standardelor impuse la nivel mondial”.

Prima conferință internațională „Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova” a fost organizată cu eforturile comune ale BERD și FAO, în parteneriat cu AGROinform, pentru a spori eficiența producerii și comerțului de fructe și legume pe piețele internaționale.

‹ adv ›

Citește și: Expert ucrainean: Pe viitor vor avea de câștigat producătorii care vor lucra cu rețelele de supermarketuri

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›