‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 iulie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa Chișinău a fost lansat Proiectul Moldo-German privind Politicile în Agricultură

La Chișinău a fost lansat Proiectul Moldo-German privind Politicile în Agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova (MAIA) în parteneriat cu Ministerul Federal German pentru Alimentație și Agricultură (BMEL) au lansat luni, 12 februarie 2024 proiectul „Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură” (APD Moldova).

APD Moldova este un proiect de asistență tehnică de 3 ani, finanțat de Guvernul Germaniei, care are misiunea de a sprijini MAIA și instituțiile de implementare a politicilor agricole în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Acordul de Implementare a Proiectului APD Moldova a fost semnat între MAIA și GFA Consulting Group LTD (Agentul General al Ministerului Federal German pentru Alimentație și Agricultură pentru Programele de Cooperare Bilaterală) la data de 6 octombrie 2023 și ulterior, în noiembrie 2023, APD Moldova și-a început activitatea.

‹ adv ›

Proiectul își desfășoară activitatea în sediul MAIA, funcționează ca un hub între cele două ministere și gestionează 27 de activităţi de informare cu privire la Politica Agricolă Comună a UE (PAC), Standardele de Siguranţă Alimentară, Politica Comună în domeniul Pescuitului (PCP) a UE.

Aceste activități au ca scop promovarea unui dialog între țările membre ale UE și Republica Moldova și schimbul de experiență în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană, astfel contribuind la consolidarea capacităților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor) fapt care va permite o tranziție mai ușoară în ceea ce privește implementarea Acquis-ului UE.

În vederea realizării unui schimb de cunoștințe și promovării învățamântului, Proiectul APD Moldova se va concentra inclusiv și pe stabilirea unei cooperări academice în domeniul agricol între Germania și Republica Moldova.

‹ adv ›

Evenimentul a fost inaugurat de către viceprim-ministrul Vladimir Bolea, care și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de către Ministerul Federal German pentru Alimentație și Agricultură pentru lansarea acestui proiect de importanță majoră pentru MAIA.  

„Proiectul APD Moldova va contribui cu certitudine la alinierea politicilor agricole naționale cu cele ale UE și la consolidarea capacităților instituționale în sectorul agroalimentar”.

Vladimir Bolea a evidențiat progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul spre UE și a reconfirmat angajamentul său față de aderarea la UE.

„Activitățile Proiectului APD vor contribui în cele din urmă la îmbunătățirea calității, cantității și competitivității produselor agricole moldovenești pe piața UE, precum și la sporirea rezilienței economice a afacerilor din sectorul agroalimentar din țara noastră”.

În calitate de vorbitor de onoare la evenimentul de lansare, Excelența Sa Margret Maria Uebber, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, a subliniat relevanța aderării la Uniunea Europeană ca mijloc de stabilitate, unitate și prosperitate.

‹ adv ›

În lumina viitoarelor negocieri de aderare la UE, ambasadoarea a exprimat angajamentul Guvernului Germaniei de a sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor necesare – inclusiv în domeniul agriculturii.

În calitate de reprezentant al Ministerului Federal German pentru Alimentație și Agricultură, Dieter Goertz a evidențiat activitățile suplimentare de sprijin din partea Germaniei pentru Republica Moldova.

„Proiectul LAVES oferă sprijin personalizat din partea Agenției Germane pentru Siguranța Alimentară pentru a contribui la consolidarea capacității Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor și pentru implementarea condițiilor cuprinzătoare ale Capitolul 12 (Siguranța Alimentelor) din Acquis-ul UE”.

Liderul de echipă al Proiectului APD Moldova, Hans Kordik, a prezentat activitățile detaliate, începând de la sprijinul acordat în procesul de screening, grupul de mentorat, note de politici, activitățile de monitorizare, până la realizarea prin intermediul prelegerilor susținute în cadrul Universității Tehnice din Moldova a unei campanii de conștientizare asupra Politicii Agricole Comune a UE, subliniind printre altele că:

„Aderarea la UE este adesea privită doar din perspectiva beneficiilor sale, cum ar fi fluxurile financiare din bugetul UE sau accesul la o piață prosperă de 500 de milioane de consumatori.

Aderarea la UE impune țărilor candidate să își alinieze instituțiile și politicile cu Acquis-ul UE.

Proiectul APD Moldova este o platformă ideală cu o compoziție logică a activităților care vor contribui la pregătirea sectorului agricol moldovenesc pentru integrarea în UE.”



La ceremonia de încheiere a evenimentului, reprezentanții MAIA, autorităților care implementează politicile agricole, dar și reprezentanți ai donatorilor și partenerilor de dezvoltare au avut un schimb de opinii privind cadrul de cooperare și coordonare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›