‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriLa Congaz va fi deschis primul complex turistic cu specific găgăuzesc

La Congaz va fi deschis primul complex turistic cu specific găgăuzesc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anna Statova, una dintre beneficiarele grantului de 18.700 de euro în cadrul proiectului Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia (SARD), susține că în curând în Găgăuzia va fi deschis primul complex turistic cu specific găgăuzesc. Turiștii interesați de cultura și tradițiile Găgăuziei vor putea să participe la prepararea vinului, vor putea să vadă cum se face brânza găgăuzească, precum și alte tradiții locale a explicat femeia. Proiectul va contribui la crearea a 14 noi locuri de muncă.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, Anna Statova și ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. FOTO: Agrobiznes

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Pirkka Tapiola a înmânat certificatul de obținere a grantului, pe data de 10 martie, alături de alți antreprenori din Găgăuzia. La această ceremonie a participat și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Premiile de la Dodon și UE

Anna Statova a spus că este recunoscătoare europenilor pentru acest sprijin. Aceasta a ținut să spună în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatului că este copleșită de emoții pentru că recent a fost decorată și de președintele țării, Igor Dodon, cu ordinul Gloria Muncii.

Antreprenorii din Găgăuzia care au primit certificate de granturi din partea UE. FOTO: Agrobiznes

Ulterior, după înmânarea premiilor, reprezentanții Uniunii Europene la Chișinău și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au vizitat viitorul complex turistic „Curtea etnică națională găgăuză”.

În beci

Complexul turistic va fi deschis în orașul Congaz din UTA Găgăuzia. Până în 2008 localitatea avea statut de sat. Cu o populație de 13.000 de locuitori, era cel mai mare sat din Europa, figurând în Cartea Recordurilor Guinness.

Localul turistic se află pe strada Lenin din oraș, iar lucrările asupra acestuia au început din luna august 2016, a mai spus Statova. Anterior, în secolul XIX, în locul acestuia se afla o fierărie, însă a rămas doar un beci de atunci, a explicat Anna Statova.

‹ adv ›
Cu căruță și cu măgar pe strada Lenin din Congaz. FOTO: Agrobiznes

Proprietara a ținut să-i invite pe Pirka Tapiola și Irina Vlah să coboare în beci ca să le povestească despre planurile față de acest loc.

„Aici în beci fiecare vizitator va putea să încerce vinurile găgăuze. Toate felurile de vinuri găgăuze. Și să bea cât îi poftește sufletul”, a spus Anna Statova.

Compexul turistic este acoperit cu stuf. FOTO: Agrobiznes

Oaspeții nu au putut să stea mai mult timp în beci să o asculte pe proprietară din cauza prafului, care plutea în această încăpere.

În beci. În colțul stâng se văd capetele muncitorilor care au măturat încăperea. FOTO: Agrobiznes

Praful s-a ridicat cel mai probabil din cauza lucrătorilor care au măturat pe jos, se vedeau și urmele proaspete lăsate de mătură pe podea. Lucrătorii au ieșit din beci în momentul în care Pirkka Tapiola și Irina Vlah împreună cu Anna Statova coborau. Prima care nu a rezistat a fost Irina Vlah. Aceasta a spus că se grăbește și împreună cu jurnaliștii a ieșit la aer curat.

‹ adv ›
La aer curat. Anna Statova le arată oaspeților gospodăria. FOTO: Agrobiznes

Va urma cavurma

Anna Statova a mai spus că turiștii vor putea dormi în căsuțe din lut, pe sobe cu loc de dormit. De asemenea, turiștii vor putea să participe la lucrările agricole, să participe la culesul strugurilor și prepararea vinului.

Anna Statova arată felurile de mâncare găgăuzești – cavurma și gozleme.

Totodată, vizitatorii vor putea să guste bucate tipic găgăuzești. Aceasta a invitat pe oaspeți să încerce mâncare tradițională din Găgăuzia – caurma (cavurma) din carne de miel, gozleme (plăcinte cu brânză) și altele.

„Cavurma – este marca de vizită a Găgăuziei. Nicăieri nu se mai gătește astfel. Mai avem cârma (brânză cu smântână), turșu – roșii marinate. Cred că toți deja s-au săturat de fast-food-uri. De ce să nu vină aici pentru o zi două și să mănânce ceva preparat din produse naturale”, a lăudat bucatele  Anna Statova.

Ce experiență are Anna Statova

Femeia a spus că are o experiență bogată în administrarea afacerilor. Aceasta a încercat să facă agricultură, a lucrat la moară, panificație.

„Eu toată viața am învățat. Lumea se schimbă și dacă nu reușești să te adaptezi rămâi în urmă. Eu produceam tutun, grâu, am făcut făină. Cea mai bună pâine o făceam eu. Se opreau șoferii din autobuzele care plecau din Chișinău spre Ismail ca să cumpere pâine de la noi. Odată un șofer mi-a spus că atunci când nu a cumpărat pâine de la Congaz copii lui au făcut un fel răzmeriță”, a spus Anna Statova.

Anna Statova, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și ambasadorul Pirkka Tapiola. FOTO: Agrobiznes

Pe final, un manager de gestionare a proiectului SARD m-a întrebat dacă nu sunt de la Publika TV și am răspuns că nu. Acesta a adăugat că este neapărat de scris la sfârșitul articolului că acest proiect este finanțat din bani europeni și implementat de PNUD, și că este important să nu confund aceste două aspecte.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6.5 milioane de Euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›