‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa MAIA a fost convocat Consiliul Sectorial pentru Asistență Externă

La MAIA a fost convocat Consiliul Sectorial pentru Asistență Externă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a găzduit, cea de-a doua sesiune tehnică din 2024 pentru coordonarea activităților donatorilor în cadrul Consiliului pentru Asistență Externă în sectorul agroalimentar. 

Obiectivul sesiunii a fost de a discuta progresul și importanța proiectelor sprijinite prin asistența externă, în vederea alinierii la standardele europene și îmbunătățirii gestionării sectorului agricol.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a deschis sesiunea cu remarci privind importanța asistenței externe în implementarea proiectelor cheie, precum Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), Rețeaua de Informații Contabile Agricole (RICA), Sistemul Informațional Agricol, Camerele Agricole, Sistemul de Cunoaștere și Inovare în Agricultură (AKIS) ș.a.

‹ adv ›

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că agricultura este un sector dinamic al economiei naționale, fiind în proces de reformare administrativă și economică pentru a se alinia cerințelor internaționale: 

„Avem proiecte importante pentru sectorul agricol și am făcut multe progrese.

Suntem bucuroși să continuăm dezvoltarea acestui sector în colaborare cu prietenii și partenerii noștri de încredere.

Dumneavoastră dețineți expertiza necesară pentru identificarea și dezvoltarea de soluții specializate.

Unul dintre obiectivele noastre de bază este să promovăm agricultura ca o profesie, conform principiilor europene.

Atât timp cât lucrezi în agricultură, înveți continuu.

Camerele Agricole și centrele de consultare vor avea un aport esențial în promovarea acestui concept de învățare de-a lungul vieții. În lipsa acestor structuri, agricultorii pot rămâne izolați de inițiativele și proiectele ministerului.”

Ministrul a adăugat că dezvoltarea sectorului agricol necesită cooperare și efort comun:

„Programele sunt numeroase și provocările sunt multiple. Trebuie să fim bine conectați cu agricultorii pentru a reuși.

Camerele agricole vor fi puntea de legătură între administrația publică, fermieri și toți cei implicați în agricultură.”

În cadrul ședinței, viceprim-ministrul a făcut referire și la realizările și reformele implementate la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și la programele de succes, precum AGGRI și inițiativele de reabilitare a sistemelor de irigații.

‹ adv ›

De asemenea, a subliniat importanța digitalizării:

„Pentru a beneficia de fondurile europene, Moldova trebuie să obțină acreditarea pentru Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).

O etapă semnificativă în acest sens este dezvoltarea unui registru digital al fermierilor.

Este esențial să colaborăm pentru a crea aceste platforme și pentru a asigura o administrare eficientă a datelor”, a concluzionat Vladimir Bolea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›