‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa UTM va fi creat un Centru de agricultură inteligentă

La UTM va fi creat un Centru de agricultură inteligentă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) va fi creat un Centru de Agricultură Inteligentă (CoSA) – un proiect destinat modernizării sectorului agricol prin integrarea tehnologiilor avansate.

Aici, studenții, fermierii și specialiștii vor avea acces la tehnologie de ultimă generație, cum ar fi dronele și sistemele inteligente de irigație, oferindu-le astfel oportunitatea de a înțelege și de a aplica soluții inovatoare pentru o agricultură productivă și sustenabilă.

Crearea centrului este rezultatul unei colaborări între Universitatea Tehnică a Moldovei, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), sprijinit de USAID, și proiectul Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova (OPTIM), finanțat de Guvernul Elveției.

‹ adv ›

Parteneriatul a fost oficializat joi 31 octombrie curent, prin semnarea unui acord de colaborare și de finanțare.

Acordurile de grant, în valoare de 200.000 dolari SUA, oferiți de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și 80.000 euro din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare susțin dotarea CoSA cu laboratoare de ultimă generație, în special cu drone și sisteme inteligente de irigație.

Prezent la evenimentul de semnare a acordurilor, secretarul de stat Iurie Scripnic a menționat:

„Acest parteneriat este un exemplu de angajament comun pentru dezvoltare, iar scopul nostru este clar: să investim în infrastructură și în oameni pentru a atinge rezultate durabile.

Acest centru va fi locul unde ingineria și știința agricolă se întâlnesc pentru a pregăti o nouă generație de specialiști care să răspundă cerințelor actuale.”

‹ adv ›

Prin colaborarea strânsă între UTM, PCRR și OPTIM, Centrul de Agricultură Inteligentă va deveni un punct de întâlnire pentru mediul academic, sectorul privat și comunitatea agricolă.

PCRR contribuie cu resurse pentru echipamente și materiale educaționale, iar OPTIM sprijină legăturile cu sectorul privat și promovează programele educaționale ale centrului.

Partenerii și-au unit eforturile pentru a crea oportunități de învățare și dezvoltare profesională, care să răspundă nevoilor tot mai mari de digitalizare din agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›