‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLecții învățate. Producătorii au vândut merele ce nu pot fi păstrate în frigidere imediat...

Lecții învățate. Producătorii au vândut merele ce nu pot fi păstrate în frigidere imediat după recoltare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În lunile septembrie și octombrie Republica Moldova a exportat peste 45 de mii de tone de mere, conform datelor Serviciului Vamal.

Cantitatea este cu mult mai mare decât în perioada similară a anului precedent când au fost comercializate la export doar puțin peste 15 mii tone de mere.

Comercianții motivează înviorarea exporturilor prin faptul că producătorii au ținut cont de experiența anului trecut când toate merele au fost depozitate pentru păstrare în frigidere și erau în așteptarea prețurilor mai bune pentru a le comercializa.

‹ adv ›

Însă așteptările nu s-au adeverit, astfel fabricile de procesare din țară au procesat în lunile ianuarie-iunie 2021 peste 40 de mii de tone din depozitele frigorifice.

În acest an, atât producătorii cât și exportatorii au luat în calcul experiența sezonului trecut și au demarat sezonul de vânzări mult mai devreme, în cantități mult mai mari, la prețurile formate în actuala conjunctura de piață.

„Cea mai mare pondere a exporturilor o constituie merele de soiuri pe care rețelele de magazine le încadrează în categoria „mere de sezon”. Acestea se bucură de cerere în timpul sau imediat după recoltare. Este și un efort de imagine pe termen lung, consumatorii finali din piețele de export, procură mere moldovenești de calitate înaltă, și cu toate că prețurile sunt mai joase, acestea scutesc producătorii de costuri adiționale pentru frigider. Sperăm în  că în depozite frigorifice producătorii preferă să păstreze doar merele de calitate înaltă”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Cel mai mare volum este exportat de companiile listate ca furnizori în rețelele de magazine, iar cantitățile care se vând în piețele angro scad semnificativ.

‹ adv ›

Un alt aspect despre care vorbesc exportatorii este creșterea considerabilă a costurilor pentru transport, cu care se confruntă toți exportatorii și nu numai de la noi din țară.

Acestea scumpesc logistica și pentru țările cu care concurează cu Moldova pe piața rusă, cum ar fi Serbia, care exportă mult mai puțin în Rusia în prezent.

Una alt factor care a condus la creșterea volumului de export este nivelul prețurilor de comercializare. „Merele de sezon” exportate din Moldova se încadrează în segmentele de preț mediu și mai mic de mediu, și trebuie comercializate la momentul oportun, când există cerere.

‹ adv ›

Cresc volumele de export către Belarus și Kazahstan. În Belarus crește cererea de mere de import deoarece în acest an recolta de mere a fost mai mică decât anul precedent și se află în regim de sancțiuni cu UE.

Către Kazahstan sunt exportate mai multe mere din motivul ridicării de către Rusia a interdicției de tranzit față de încărcăturile provenite din Republica Moldova.

O analiză a destinațiilor de export arată o ușoară tendința de diversificare a pieței pentru merele moldovenești. Producătorii au reușit în aceste două luni să comercializeze mai mult de 100 tone de mere în țări din Orientul Mijlociu.

O altă piață spre care au fost orientate vânzările este Kazahstan și spre Belarus. Spre aceste destinație au fost exportate aproximativ 3 mii de tone de mere.

Totuși, de menționat că, piața de bază pentru mere rămâne în continuare Federația Rusă.

Anul acesta Moldova înregistrează o recoltă de 600 mii tone de mere, în creștere, comparativ cu anul trecut când au fost recoltate 480 mii tone.

Asociația Moldova Fruct a informat din timp membrii ca să acorde o mare prioritate calității merelor, recoltării acestora în termeni optimi pentru a asigura păstrarea calitativă în depozite frigorifice.

Articol realizat de Moldova Fruct.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›