Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri a intrat deja în vigoare. Documentul reglemetează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu va trebui de semnat un contract individual de muncă, însă este suficient doar acordul de voință al părților.
Prevederile Legii au intrat în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (a fost publicată pe 02 martie 2018).
Această lege reglementează modul în care zilierii pot exercita activități necalificate cu caracter ocazional.
- Muncitor zilier – este persoană care exercită, contra unei remunerații, activități necalificate (care nu necesită cunoștințe sau calități speciale) cu caracter sporadic, cazual pentru un beneficiar;
- Pentru angajarea zilierului nu este necesară încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă.
Durata angajării zilierului
Niciun zilier nu poate exercita activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Durata zilnică a activității unui zilier nu poate depăși 8 ore, respectiv 40 ore pe săptămână, cu excepția:
- persoanelor cu vârsta de la 16 la 18 ani, care vor lucra nu mai mult de 7 ore sau 35 ore pe săptămână;
- persoanelor cu vârsta de la 15 la 16 ani – nu mai mult de 5 ore sau 25 ore pe săptămână. Totodată, este interzisă munca acestor persoane pe timp de noapte.
Remunerația zilierului
Cuantumul remunerației se negociază de către zilier și beneficiar, se stabilește pentru o zi de lucru de 8 ore, și nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră în sectorul real (15,44, lei/oră).
Programul de lucru al unui zilier nu poate depăși 8 ore/zi.
Remunerația se acordă la sfârșitul zilei de lucru înainte de semnarea în Registrul de evidentă de către zilier și beneficiar. Remunerația poate fi acordată cel târziu la sfârșitul săptămânii de muncă sau al perioadei de exercitare a activității numai cu acordul în scris al zilierului şi al beneficiarului.
Dovada remunerației zilierului se face prin semnătura zilierului în Registrul de evidentă la sfârșitul zilei de lucru, iar în cazul achitării remunerării la sfârșitul săptămânii de muncă sau al perioadei de exercitare a activității – la sfârșitul săptămânii de muncă sau al perioadei de exercitare a activității.
Impozitarea venitului
Plata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier se efectuează de către beneficiar.
Din veniturile obținute din activitatea de zilier nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și nu se rețin primele de asigurare obligatorie de asistență medicală. Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual și de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Beneficiarul este obligat:
Beneficiarul nu este în drept:
să transfere salariaţii angajaţi în baza contractului individual de muncă la categoria zilieri;
să angajeze zilieri pentru desfăşurarea unei activități în beneficiul unei terţe persoane.
- să țină Registrul de evidentă a zilierilor și să-l păstreze la sediul său;
- să completeze Registrul de evidentă, înainte de începerea activității zilierului;
- să prezinte un extras din Registrul de evidență inspecției teritoriale de muncă în a cărei rază de competență este amplasat, până la data de 15 a fiecărei luni;
- să asigure instruirea şi informarea zilnică a zilierului, sub semnătura acestuia în Registrul de evidență, înainte de începerea activități, cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, riscurile şi pericolele la care poate fi expus în exercitarea activități, drepturile şi obligațiile lui;
- să remunereze zilierul pentru munca prestată, în condițiile negociate cu acesta;
- să acorde gratuit zilierului echipament individual de protecție, în funcție de natura şi specificul activități desfășurate;
- să asigure zilierului condiții de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate şi sănătate în muncă.
Zilierul este obligat:
- să semneze în Registrul de evidență după achitarea remunerației convenite;
- să exercite activitatea convenită cu beneficiarul;
- să manifeste atitudine grijulie față de bunurile beneficiarului;
- să însușească şi să respecte măsurile de securitate şi protecție stabilite de beneficiar.
Registrul de evidență al zilierilor
Beneficiarul este obligat să înregistreze toţi zilierii în Registrul de evidenţă în pagini distincte, în ordine cronologică. Beneficiarul va prezenta, până la data de 15 a fiecărei luni, inspecţiei teritoriale de muncă în a cărei rază de competenţă este amplasat un extras din Registrul de evidenţă conţinând înregistrările din luna precedentă, pe suport de hârtie sau în format electronic (pentru care este necesară semnătura electronică).
Se aplică sancțiuni pentru:
- Neresespectarea duratei zilnice;
- Nerespectarea timpului de muncă;
- Durata activității zilierului;
- Încălcarea normelor privind evidența zilierilor;
- Încălcarea normelor privind cuantumul și termenul de remunerare a zilierului.
Sancțiuni
Constituie încălcare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri și atrage aplicarea de sancțiuni administrative de către Inspectoratul de Stat al Muncii şi/sau Serviciul Fiscal de Stat următoarele:
- nerespectarea prevederilor legii privind durata zilnică, timpul de muncă și durata activității zilierului pentru același beneficiar;
- încălcarea normelor privind evidența zilierilor, respectiv de ținere a registrului de evidență a zilierilor;
- nerespectarea prevederilor legii privind cuantumul și termenul de achitare a remunerației zilierului.
Comentarii