Reprezentantul unei companii naționale de producători din Moldova, Ludmila Andronic, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre proiectul de lege privind risipa alimentară, care urmează să fie implementat în țara noastră, informează sputnik.md.
În cadrul unui grup constituit la Guvern se discută implementarea proiectului de lege privind risipa alimentară. Despre aceasta a anunțat în cadrul emisiunii „Logica Puterii” reprezentantul unei companii naționale de producători din Moldova Ludmila Andronic.
Potrivit ei, proiectul prevede ca produsele care sunt cu risc de expirare să fie transferate către băncile de alimente, care vor deveni sursă de hrană calitativă pentru cantinele sociale și categoriile sociale vulnerabile. Totodată, aceste produse alimentare trebuie să aibă un termen de expirare până la zece zile, adică să nu prezinte un risc pentru sănătatea oamenilor.
„Sunt produse care chiar dacă termenul recomandat expiră sunt valabile cum ar fi: hrișca, făina, zahărul. Au un termen prescris de valabilitate, dar după expirarea acestuia sunt la fel de comestibile dacă au fost păstrate în condiții bune. În cazul în care produsele nu s-au valorificat prin băncile de alimente, atunci se transformă în hrană pentru animale. La fel cu condiția că produsele nu sunt expirate”, a precizat ea.
Totodată, Ludmila Andronic a menționat că există mai multe state unde se aplică această normă, inclusiv sunt aplicate sancțiuni pentru risipa alimentară.
„Nu putem rămâne la fel de indiferenți când unii oameni mor de foame, unii mănâncă mai puțin, iar alții nu-și pot permite să-și procure unele elemente. Nu putem face atâta risipă de mâncare”, a subliniat ea.
În același timp, Ludmila Andronic s-a referit la produsele importate în Republica Moldova care au un termen de valabilitatea foarte scurt, dar și la unele aspecte care trebuie stipulate detaliat în lege pentru ca aceasta să funcționeze în favoarea cetățenilor.
Foto simbol: poise.ro
Comentarii