‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLegea zilierilor trebuie modificată. Agricultorii susțin că aceasta este greu de implementat

Legea zilierilor trebuie modificată. Agricultorii susțin că aceasta este greu de implementat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Legea zilierilor, menită să asigure transparență și să faciliteze lucrul fermierilor, totuși, crează impedimente agricultorilor. La mai puțin de un an de la aprobare, producătorii susțin că, s-au ciocnit cu mai multe dificultăți.

Astfel, în urma mai multor solicitări parvenite din partea fermierilor, reprezentanții Proiectului Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), pe parcursul mai multor luni, au discutat cu producătorii din țară și s-au consultat cu principalii actori naționali pentru a identifica soluții pentru cele mai stridente probleme. La data de 14 mai curent, acestea au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde.

Ina Butucel, specialist politici şi reforme în domeniul agriculturii, APM, a menționat pentru Agrobiznes că, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a organizat o analiză a cadrului regulatoriu ce ține de reglementarea muncii zilierilor din sector agricol din Moldova, pentru a înainta propuneri de îmbunătățire a Legii zilierilor.

„Această analiză reprezintă un răspuns la o serie de solicitări din partea beneficiarilor proiectului, ce întâlnesc impedimente în timpul angajării zilierilor. Au fost analizate și alte acte normative care au impact asupra activității zilierilor, cum ar fi: cadrul normativ de încadrare în sistemul de asigurări sociale, norme ce stabilesc reglementări la încadrarea în sistemul de asistență medicală, legislația fiscală, cadrul de reglementare la nivel comunitar, dar și alte documente ce țin de sectorul agricol. Astfel, au fost formulate, pe parcursul mai multor luni, propuneri și sugestii ce ar facilita munca atât a agricultorilor, cât și a zilierilor”, a explicat Ina Butucel.

Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Federației FARM, susține că, Legea fiind relativ nouă, necesită a fi explicată atât producătorilor agricoli, cât și zilierilor, dar și efectuate unele modificări, pentru a facilita implementarea acesteia.

„Evenimentul a fost organizat pentru a prezenta rezultatele unei analize profunde a cadrului legal, dar și partea aplicativă a Legii zilierilor. Au fost studiate practicile aplicate în alte țări, determinate avantajele și dezavantajele acestora, dar și posibilitatea de implementare la noi în țară. Sunt o multitudine de întrebări pe care le au producătorii. Pe motivul că Legea este relativ nouă, necesită explicații, pentru a cunoaște cum corect să o implementeze, care sunt procedurile de angajare a zilierilor, respectarea părții documentare, proceduri mai puțin cunoscute de fermieri. Au fost create grupuri de producători în regiunile de nord, centru și sud, fiecare întreprindere are anumite probleme. Dacă vor fi îmbunătățite oarecare momente, credem că Legea va fi respectată de toți fermierii”, a menționat Iurie Hurmuzachi.

‹ adv ›

Agricultorii prezenți la eveniment au spus că, Legea zilierilor este absolut necesară, însă muncitorii nu sunt gata pentru asemenea schimbări.

„Legea zilierilor are tangențe cu problemele sociale ale statului. Noi, agricultorii, nu avem posibilitatea să angajăm muncitorii oficial, aceștia refuzând să semneze în Registre pentru a primi banii. Este o problemă majoră, deoarece nu putem arăta cheltuielile pe care le suportăm la angajare, dar, concomitent suntem presați de Inspectoratele Fiscale. Când cerem buletinul oamenilor, ei nu vor să-l prezinte, pentru a nu pierde indemnizațiile sociale. Considerăm că, în cazul în care persoanele primesc un anumit suport din partea statului, fiind bolnavi, pot fi angajate, fără ai lipsi și de acest ajutor. Primind cei 1600 de lei pe lună, ei sunt obligați să supraviețuiască. Oricum, aceștia nu vor câștiga ca zilieri mai mult de 2-3 mii de lei pe lună. Politica socială influențează piața forței de muncă, iar oamenii sunt nevoiți să nu respecte Legea. Tindem să lucrăm transparent, noi asta vrem, dar întâlnim impedimente”, a menționat Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”.

„Producem cereale de mai mulți ani. Această Lege este binevenită pentru producători, însă necesită modificări pentru a putea fi aplicată. Una dintre cele mai necesare adaptări se referă la majorarea duratei maximă a activității zilierilor de la 90 de zile până la 120. Legea ne permite mai ușor să angajăm oamenii, însă nu cunoaștem suficient toate subtilitățile și încă ne confruntăm cu mai multe dificultăți. Zilierii nu prea doresc să lucreze oficial. Lacunele ce sunt, de fapt, împiedică angajarea oficială, care este promovată prin intermediul acestei Legi”, a spus Anatol Nebunu, administrator GȚ Nebunu Anatol.

‹ adv ›

„Producem prune și nuci pe o suprafață de 40 de hectare. An de an, suntem nevoiți să angajăm zilieri pentru a efectua lucrările în plantație. De la 1 ianuarie Legea a fost puțin modificată. Zilierii au acceptat să lucreze după noile reguli. Registrul pe care îl avem la Întreprindere este completat de fiecare dată. Totuși, este destul de greu să le explicăm importanța respectării acestei Legi oamenilor. Aceștia nu prea vor să-și aducă actele în ordine. Cred că, trebuie să faci o anumită contribuție în țara în care trăiești, inclusiv prin impozit”, a remarcat Nadejda Badan, GȚ Badan.

Principalele propuneri de îmbunătățire vizate în cadrul mesei rotunde au fost:

  • majorarea perioadei de raportare până la data de 25;
  • majorarea duratei maxime a activității zilierilor de la 90 la 120 de zile;
  • schimbarea sediului unde poate fi păstrat Registrul;
  • păstrarea calității de șomer și beneficiar de ajutor social pentru zilieri.

Totodată, din cauza că Registrul de evidență a zilierilor trebuie păstrat la sediul Întreprinderii, producători sunt nevoiți să se deplaseze zilnic pentru a face înscrierile necesare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›