‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriLegumicultor: Dacă nu aveam irigare, demult plecam peste hotare. Ce fel de agricultură fără...

Legumicultor: Dacă nu aveam irigare, demult plecam peste hotare. Ce fel de agricultură fără apă?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doi frați din Gura Bâcului raioul, Anenii Noi a făcut din practica de a crește legume pe lângă casă, o mică afacere de succes, datorită oportunităților de irigare din zonă.

Potrivit Fondului de Dezvoltare Durabilă, frații Aliona Plămădeală și Ion Todica au urmat calea părinților de la care au moștenit 3 hectare de pământ, iar acum împreună, gestionează aproximativ 20 de hectare de teren agricol pe care cultivă cartof, varză, morcov, ridiche neagră și sfeclă roșie.

Fără studii în agricultură, dar cu practici agricole moștenite de la părinți, cei doi frați au decis să extindă terenurile primite și să investească pentru un viitor mai frumos acasă, în satul de baștină.

„Chiar dacă am avut posibilitatea după studii să rămânem în oraș și eu, și soțul meu, totuși dragostea pentru sat ne-a făcut să ne întoarcem acasă. Mai târziu a revenit și fratele meu după mai mulți ani petrecuți peste hotare și am hotărât să punem umărul împreună și să dezvoltăm ce am moștenit de la părinți. Cu lucrul la pământ eram obișnuiți încă din copilărie, de atunci ne-am format anumite deprinderi. Acum ne calcă pe urme și copiii noștri. Băiatul cel mare este foarte implicat, prinde repede și asta ne bucură”, menționează Aliona Plămădeală, administratoarea gospodăriei țărănești care îi poartă numele.

‹ adv ›

Fermierii povestesc că cel mai important într-o afacere cu legume este apa. Având acces la apă pentru irigare de la sistemul centralizat de irigare „Nistrean”. Gospodăria țărănească beneficiază de serviciile Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Dajida Prim încă de la începutul activității.

„Dacă nu aveam irigare, demult plecam peste hotare. Ce fel de agricultură fără apă? Nu văd niciun rost să investim în utilaje sau semințe de cea mai bună calitate, dacă nu am avea apă. Fără irigare acestea nu ne-ar ajuta cu nimic”, spune Ion Todica.

Fermierul zice că ridichea neagră, pe are o crește de mulți ani, în mod obișnuit, o irigă de două ori. Prima dată la răsăritul plantei și a doua oară la etapa de vegetație. Însă, anul acesta a fost nevoie să o irige de 8 ori pentru a obține o recoltă frumoasă.

„De obicei, încheiam sezonul de irigare în septembrie, dar acum cred că vom iriga și toată luna octombrie”, remarcă legumicultorul.

În acest an agricultorii au reușit să investească într-un echipament nou de irigare prin aspersiune. Asta le asigură infrastructura de irigare pentru jumătate din terenurile deținute. Echipamentul modern adus tocmai din Turcia a fost o achiziție costisitoare, însă Ion și Aliona sunt convinși că datorită acestuia  și-au salvat roada în acest an.

‹ adv ›

Fermierii spun că au reușit să strângă 30-40 tone de cartof per hectar, 40-50 tone de sfeclă roșie și estimează o recoltă de aproximativ 50 tone de varză.

„A fost necesar să semănăm morcovul de trei ori și vom ieși cu el pe piață mai târziu ca de obicei. În schimb, cu ridichea neagră am fost primii”, subliniază Ion.

Fermierii recunosc că întâmpină și anumite provocări, precum lipsa unei piețe de desfacere stabile. Având doar câteva contracte periodice de livrare a legumelor, încheiate cu unele instituții publice, marea majoritate a producției ajunge la piața agricolă Angro de la Chișinău.

„Noi producem, dar nu întotdeauna suntem siguri că vom avea unde comercializa produsele. Ne-ar ajuta mult dacă ar exista un instrument de planificare la nivel de țară a volumului producției de legume. Să cunoaștem cât și în ce regiuni ale țării se produce, astfel ca micii producători, precum noi, să se poată orienta și să cultive după cerințele pieței. Așa ne-am putea specializa doar pe câteva tipuri de legume și am avea capacitatea să procurăm utilaje moderne, pentru a fi competitivi nu doar pe piața locală, dar și externă”, afirmă Aliona Plămădeală.

În pofida provocărilor, producătorii agricoli spun că vor continua să investească în afacere. Astfel, pe lângă instalația de irigare, au mai procurat un echipament pentru aplicarea îngrășămintelor, o semănătoare, o linie de plantare și recoltare a cartofului și o freză pentru bilonarea solului. De asemenea, au beneficiat de subvenții pentru achiziționarea unui tractor și accesorii pentru irigare. Fermierii afirmă că în agricultură fiecare zi este prețioasă și chiar dacă o parte din tehnica agricolă este procurată la mâna a doua, faptul că au propriul utilaj îi ajută să eficientizeze lucrul.

‹ adv ›

Agricultorii speră că în câțiva ani își vor răscumpăra cheltuielile și vor face investiții în tehnică nouă. În special, își doresc să construiască o cameră frigorifică, ce i-ar ajuta la păstrarea legumelor peste iarnă. Aliona Plămădeală spune că se gândește și la export, dar pentru asta este necesar să investească într-o linie de sortare și ambalare a legumelor.

Mai mult decât atât, și-ar dori în viitor să producă și legume eco, ceea ce înseamnă costuri mari și multă muncă pentru mica afacere, dar spune că este conștientă de avantajul competitiv pe care îl vor avea pe piață și este decisă să-și vadă realizată această dorință.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›