„Fără irigare acest an agricol ar fi fost unul pierdut” o spun legumiultorii din țara noastră, care în acest an au fost nevoiți să irige suprafețele cu legume dublu sau chiar triplu comparativ cu anul trecut.
Chiar și în aceste condiții, producția de legume este mai mică decât cea de anul trecut. Fermierii spun că au udat și au respectat toate principiile de creștere, dar temperaturile înalte au generat o creștere în suspans a plantelor, astfel că acestea nu s-au dezvoltat bine.
Aurelia Cecoi producătoare din satul Roșcani, raionul Anenii Noi are în jur de 50 de hectare cu legume. Crește cartofi, morcovi, sfeclă, ceapă. Producătoarea spune că până în prezent, cantitatea de apă utilizată, de la începutul sezonului de irigare este cu 70 de la sută mai mare, comparativ cu anul trecut. Însă, sezonul de irigat de încheie în octombrie, respectiv, cantitatea de apă utilizată va crește.
Chiar și așa, recolta de legume este mai mică în acest an, susține producătoarea.
Ca urmare a acestor cheltuieli mai mari și costul de producție a legumelor s-a majorat.
Situația e la fel și în cazul producătorilor, care cresc legume în seră. Valentina Moscul din satul Boșcana raionul Criuleni spune că a irigat în acest an dublu, comparativ cu 2019.
Și producția de legume din sere este mai mică în acest an.
Deși legea economiei de piață spune că atunci când producție e mai puțină, prețurile sunt mai mari, în acest an e invers. Producție mai puțină, dar și prețurile sunt mai mici.
Precizăm că pe câmpurile cu legume lipsite de irigare situația e și mai complicată, în special în zonele în care n-a plouat. Potrivit datelor statistice, anul trecut am avut în jur de 40 de mii de hectare cu legume în câmp deschis.
Comentarii