‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaLegumicultură: Cum facem corect fertilizarea răsadurilor conform rezultatelor analizei solului

Legumicultură: Cum facem corect fertilizarea răsadurilor conform rezultatelor analizei solului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fertilizarea solului până la plantare

Înainte de a planta legume, trebuie să vă asigurați că există rezerve suficiente de fertilizare a plantelor. Pentru a completa deficitul de elemente nutritive puteți aplica fertilizanți conform rezultatelor analizei solului calculând după exemplul de mai jos.

Tabelul 1. Cantitatea de îngrășăminte minerale recomandate pentru castraveți și tomate în dependență de gradul de asigurare a solului, gr/m2 substanță activă.

Exemplu

‹ adv ›

Conform analizei solului, la castraveți se înregistrează un conținut redus de elemente nutritive. Din această cauză se recomandă de introdus următoarele macroelemente (Tab.1):

  • Azot (N)- 6,8-8,4 gr/m2
  • Fosfor (P2O5)-23-45 gr/m2
  • Potasiu (K2O)-13-23 gr/m2

Formula de calcul: D = A x 100/B, unde

D – cantitatea de îngrășăminte minerale (greutatea fizică), gr/m2;

‹ adv ›

A – cantitatea recomandată de substanță activă, gr/m2 (Tab.1);

B – % substanță activă care se conține în îngrășământul mineral.

Sursele de fertilizanți care pot fi considerate ar fi următoarele:

‹ adv ›
  • Nitrat de Potasiu (KNO3)-N-13,9%, K2O-46%;
  • Superfosfat dublu [Ca(H2PO4)2]-P2O5-50%;
  • Silitră amoniacală (NH4NO3)-34,4%.

D=13×100/46=28,26gr/m2 Nitrat de Potasiu (KNO3).

Nitratul de Potasiu mai conține încă 13,9% N. Calculăm cantitatea de azot, care se va introduce cu 28,26gr/m2 de Nitrat de Potasiu (KNO3).

C=D x B/100 unde,

C- cantitatea de substanță activă,gr/m2

D- cantitatea de îngrășăminte minerale (greutatea fizică) gr/m2

B- % substanță activă care se conține în îngrășământul mineral

C=28,26 x 13,9/100=3,93gr/m2 substanță activă N 6,8-3,93=2,87gr/m2 substanță activă N

D=2,87×100/34=8,44gr/m2 Silitră amoniacală

Conform tab.1 se recomandă de introdus 23gr/m2 fosfor substanță activă. Calculăm cantitatea de Superfosfat dublu care trebuie introdus: C=23×100/50=46gr/m2.

Concluzie: cantitatea de îngrășăminte minerale necesare de introdus conform calcului:

  • Silitră amoniacală – 8,44 gr/m2;
  • Superfosfat dublu – 46 gr/m2;
  • Nitrat de Potasiu – 28,26 gr/m2.

Modificarea nivelului de pH al solului

Majoritatea plantelor au o toleranță destul de mare la valorile pH-ului. Figura 1 ne arată nivelul de toleranță la valorile pH-ului a diverselor culturi legumicole. Se observă că majoritatea legumelor se “descurcă” bine la o valoare a pH-lui de 6.5, însă unele au nevoie de un sol mai alcalin, iar altele de un sol mai acid. Modificarea pH-ului are nevoie de timp, așa că nu așteptați schimbări rapide ale acestor valori în sol îndată după efectuarea tratamentelor recomandate de specialiști.

Ajustarea nivelului de pH al solului

pH-ul poate fi ajustat pentru a acorda condiții optime de creștere pentru diverse legume. Sau puteți să lăsați pH-ul solului la nivelul actual, însă selectați plante care tolerează nivelul pH-ului înregistrat în rezultatul testării.

Fig. 1. Valorile minime și maxime ale pH-lui tolerate de diverse culturi legumicole.

Odată ce aveți rezultatele pH-ului, verificați dacă valoarea este tolerată de legumele pe care le creșteți. Dacă valoarea măsurată a pH-ului diferă semnificativ de la nivelurile recomandate, atunci urmați instrucțiunile de mai jos pentru ajustarea pH-ului.

Puteți să corectați pH-ul oricând, dar cel mai bine de început toamna și de verificat rezultatele primăvară. După ajustarea pH-ului, testați din nou nivelul lui în 40-60 de zile. Dacă rezultatele sunt foarte joase, faceți încă un tratament, fără să depășiți nivelul aplicării recomandate. Dacă ați introdus în sol calciu (Ca), permiteți să treacă o lună de la momentul introducerii lui și apoi administrați fertilizanții.

Dacă nu reușiți să administrăm la fertilizarea de bază substanțele necesare pentru corectarea pH-ului, atunci, pentru a micșora soluția de hrană de la pH 7 până la pH 5,5 la 1000 litri de apă, este necesar de introdus 100 ml acid ortofosforic cu concentrația de 68%.

Tabelul 2. Ajustarea pH-ul solului – ce și cât trebuie de introdus (Cantitățile sunt date în kilogram la 10 m2. Să nu administrați mai mult de 2,3 kg de var stins sau sulf la o aplicare).

© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›