‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLevănţica, salvia şi oregano, subvenţionate de stat

Levănţica, salvia şi oregano, subvenţionate de stat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși a fost aprobat modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013, unii fermieri susțin că nu și-au luat banii integral nici pentru anul trecut.

Mai mult, întrebați cât la sută din cheltuieli acoperă aceste subvenții pentru anul curent, majoritatea sunt de părere că e „o picătură de apă în mare” în comparație cu investițiile realizate, însă sunt recunoscători și pentru atâta. Totuși, premiera acestui an este că vor fi subvenționate plantațiile de culturi aromatice – levănțică, isop, salvie, oregano -, iar producătorii agricoli care nu au depus, până la 1 noiembrie 2012, cereri de obținere a unui suport financiar din partea statului vor avea undă verde la subvenționare.

Drept urmare, potrivit regulamentului, producătorul agricol eligibil este cel care a efectuat investiții în localitățile țării, cu excepția or. Chișinău și or. Bălți, și a cărui investiție nu este efectuată în totalitate din grant.

‹ adv ›

Mai mult, producătorul agricol trebuie să fie deținător legal al bunului imobil în sau pe care se efectuează investiția și/sau proprietar al bunurilor mobile ce constituie obiectul investiției. Totodată, suprafața minimă eligibilă în cadrul prezentei măsuri este de 0,5 ha, iar mărimea sprijinului financiar acordat se calculează sub formă de cuantum, exprimat ca sumă fixă, în funcție de sistemul de cultură, tipul de portaltoi și densitatea pomilor la un hectar.

Respectiv, în cazul livezilor de măr, care au între 700 și 1200 de bucăți, se acordă 10 mii lei per hectar, iar între 1250 și 1800 de pomi – 15 mii lei per hectar. În consecință, subvențiile per hectar ajung până la 50 mii lei, în cazul livezilor de până la 3000 de pomi de meri, iar dacă sunt mai mult de 3100 de bucăți, inclusiv pentru păr, cu pomi de tip „knip-baum”, altoiți pe portaltoi vegetativ și sistem de suport instalat – 80 mii lei per hectar.

Subvenția, o picătură de apă în mare

‹ adv ›

Totodată, potrivit regulamentului, suprafața maximă pentru livezile de măr, acceptabilă pentru subvenționare nu va depăși 30 ha, înființată de unul și același producător agricol.

Alte livezi subvenționate de către MAIA vor fi cele de vișin, cireș, cais, prun, corcoduș, piersic, nectarin, precum și păr, gutui, iar subvențiile vor fi în valoare de 10 mii lei per hectar pentru livezile ce au între 400 și 1000 de bucăți și 20 mii lei per hectar pentru terenurile ce au mai mult de 1001 bucăți.

Mihai Zavtur, fermier din satul Lalova, Rezina, care deține livezi de caiși, piersici, pruni, dar și meri, și cireși, deși este recunoscător pentru acest ajutor de la stat, susține că ar fi bine să fie mai mult. „Subvenția acordată e ca o picătură de apă în mare, însă decât nimic, tot e bine. Pentru o livadă, până ce iese în rod, fie de măr sau orice alt tip de pomi fructiferi, cheltuielile sunt în jur de 40 mii lei pentru hectar, dar noi primim 10 mii. Adică, mai mult sau mai puțin, această subvenție acoperă cam 25 la sută din investiție”, a spus Mihai Zavtur.

‹ adv ›

Subvenții mai mari cu cinci mii lei

Mai mult, potrivit fermierului din Rezina, înainte primea subvenții câte 20 mii lei per hectar și pentru pepiniere, unde cultiva puieți de toate soiurile, însă acum sunt numai pentru livezi. Pentru anul 2013, subvenții vor fi acordate și pentru înființarea plantațiilor de nuc altoit, migdal și alun în valoare de 15 mii lei per hectar, cu cinci mii lei mai mult decât anul trecut. „Investiția maximă pentru a planta puieți de nuci este de până la două mii de euro la hectar. Aceasta fără costul terenului și dacă importăm puieți de elită din Franța”, a remarcat Constantin Gajim, directorul executiv al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova.

De asemenea, pentru înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi ca zmeur, coacăz, agriș, mure și căpșun se va acorda 50 mii de lei per hectar, în timp ce cheltuielile investiţionale din primul an sunt de 37 mii lei, iar în următorii doi ani – câte 30 mii lei, ceea ce ar însemna, potrivit unui studiu realizat de „Agroinform”, investiții totale de circa 97 mii lei.

Pentru înființarea plantațiilor de viță de vie, și anume, cu soiuri de struguri pentru masă, ajutorul financiar este de 25 mii lei per hectar, iar cu soiuri de struguri pentru vin – 20 mii lei per hectar, în timp ce pentru plantații-mamă altoi și portaltoi, categoria biologică „bază” – 50 mii lei per hectar.

În premieră, culturile aromatice – subvenționate

De asemenea, pentru înființarea plantațiilor de culturi aromatice se acordă câte șase mii lei per hectar pentru trandafir de ulei, iar pentru levănțică, isop, jaleș (salvie) și oregano – câte trei mii lei.

Vladimir Simașco, directorul întreprinderii SRL „Cioara” din Hâncești, unde se cultivă levănțică, isop, mărar, coriandru, dar și alte culturi, e de părere că aceste subvenții nu acoperă niciun sfert din investițiile realizate, dar e mulțumit și de acest mic ajutor venit din partea statului. „E foarte puțin în comparație cu cheltuielile suportate, deoarece acoperă în jur de 25 la sută. Numai pentru a planta, spre exemplu, levănțica, trebuie 2000 de dolari la un hectar și dacă ne dau 3000 de lei, 19 mii îi punem noi”, a spus Vladimir Simașco.

În ceea ce privește sistemul antiîngheț, dat în exploatare, se acordă câte 50 mii lei per hectar, iar pentru instalații antigrindină – 80 mii lei per hectar.

Pentru mai multe detalii, accesați aipa.md

Documentele obligatorii pentru obținerea subvențiilor:

  • cererea-tip de acordare a sprijinului financiar pentru măsura respectivă;
  • copia de pe certificatul de înregistrare, cu anexarea declarației de constituire, pentru gospodăriile țărănești (de fermier);
  • planul de afaceri elaborat pentru o perioadă de cel puțin trei ani, în funcție de măsura de sprijin aleasă;
  • declarația pe propria răspundere privind veridicitatea datelor și a documentelor prezentate;
  • documente care atestă pregătirea profesională în domeniul ce vizează investiția sau în domeniul economic;
  • certificatul ce atestă faptul că producătorul agricol este membru al unei asociații profesionale de profil și/sau al unei organizații profesionale pe produs;
  • copia de pe raportul financiar pe anul precedent celui de gestiune pentru persoanele juridice, cu excepția producătorilor agricoli înființați în anul 2013;
  • certificatul eliberat de banca comercială, în care va fi indicat numărul contului în lei moldovenești;
  • alte documente suplimentare aferente fiecărei măsuri de sprijin.

Articol scris de Victoria Puiu

Sursa: timpul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›