‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLicitația de achiziție a grâului pentru rezerva statului a eșuat

Licitația de achiziție a grâului pentru rezerva statului a eșuat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Licitația de achiziție a circa 42.000 tone de grâu alimentar, pentru completarea rezervelor de stat și de mobilizare pentru anul 2022, anunțată în luna august a eșuat, scrie Mold-street.

Și aceasta, în special, ca urmare a condițiilor impuse de autorități la licitație, prin intermediul Agenției Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Este vorba atât de prețul mic de achiziție, de doar 4,8-4,9 lei pentru un kilogram, cât și faptul că achiziția era divizată în opt loturi cu cantități cuprinse între 2.000 de tone și 6.965 de tone de grâu alimentar.

‹ adv ›

Astfel, producătorii agricoli cu cantități mai mici de grâne au fost practic excluși de la licitație. Dar principala problemă este prețul mic, în timp ce producătorii agricoli așteptau un preț cu 20-30% mai mare, adică de aproape șase lei pentru un kilogram.

În consecință, autoritățile au inițiat discuții cu reprezentanții producătorilor agricoli pentru a identifica o soluție, ca aceștia să vândă grâu pentru rezerva statului.

Astfel, Agenția Rezerve Materiale ar urma să revizuiască cerințele impuse în cadrul procedurii de achiziție.

‹ adv ›

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a declarat că „Agenția Rezerve Materiale trebuie să meargă la negocieri directe cu producătorii agricoli pentru achiziția grâului, lucru permis și de legislație”.

Cât despre preț, apoi acesta potrivit lui Grigoriev, ar urma să fie stabilit tot prin negocieri directe și în dependență de prețurile de pe piață, inclusiv cotațiile bursiere internaționale, ținând cont și de situația de pe piața locală.

Expertul în domeniul afacerilor cu cereale, Iurie Rija, susține că dacă autoritățile vor să achiziționeze cantitatea necesară de grâu pentru rezervele statului, trebuie să găsească o altă abordare și să nu fie atât de rigide.

„Au fost făcuți deja primii pași. Agenția Rezerve Materiale ar fi gata să ofere deja un preț mai mare pentru grâul alimentar. Aproximativ 5,20 lei pentru un kilogram, deși producătorii agricoli așteaptă un preț mai mare, de 5,50 lei pentru un kilogram. Chiar de 6,0 lei”, spune Iurie Rija.

‹ adv ›

Dar aici apare o altă problemă. Potrivit expertului, în cazul oferirii prețului cerut de agricultori, aceasta va duce la creșterea prețului la grâu pe piață și vor avea de suferit morile și brutăriile, care se vor pomeni că și ele trebuie să achite mai scump pentru grâu, respectiv făină, iar aceasta în final poate duce la scumpirea pâinii și a produselor de panificație.

„Un alt factor sunt termenele de plată. Astfel, producătorii agricoli nu sunt de acord cu termenele de plată. 30-70 de zile de la livrare este un termen prea mare. Ei vor ca grâul să fie plătit de stat în câteva zile”, menționează Iurie Rija.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Rezerve Materiale nu au venit, deocamdată, cu detalii despre rezultatele discuțiilor cu reprezentanții producătorilor agricoli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›