‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 mai, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLipsa unei Poliții Fitosanitare generează pierderi de milioane pentru producătorii agricoli

Lipsa unei Poliții Fitosanitare generează pierderi de milioane pentru producătorii agricoli

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În țările dezvoltate agricultorii sunt obligați să îngrijească corespunzător plantațiile pe care le dețin pentru a evita răspândirea dăunătorilor, în caz contrar riscă amenzi usturătoare din partea Poliției Fitosanitare sau chiar procese penale. În țara noastră nu există un organ care să îndeplinească aceste funcții, fapt ce aduce daune semnificative agricultorilor.

Mai mulți producători agricoli au sesizat organele statului despre problema plantațiilor care nu sunt îngrijite corespunzător sau chiar abandonate și care aduc daune semnificative agricultorilor din zonă. Astfel, chiar dacă utilizează cele mai performante tehnologii și preparate, investițiile pot fi zădărnicite de dăunătorilor de pe terenul vecinului, scrie agora.md.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii declară că legislația țării noastre prevede amenzi pentru astfel de cazuri. Totuși, fermierii spun că acestea sunt derizorii față de daunele aduse, iar pentru a recupera prejudiciul este necesar să te adresezi instanței de judecată.

„Domeniul protecției plantelor este o problemă serioasă pentru Moldova. Eu am văzut practicile europene, acolo sunt niște amenzi pe care nimeni nu vrea să le primească. Într-un minut inspectorul prin geolocalizarea spațială găsește proprietarul și aplică amenda. Ieri am vorbit cu serviciul asemănător cu al nostru din Olanda. Ei spun că poliția sanitar-veterinară de la ei are dreptul să inițieze până și investigații penale, acolo unde trebuie. La noi când cineva spune că inspectorul fitosanitar amendează, el de fapt nu are dreptul să facă acest lucru. Potrivit legislației noi nu putem să aplicăm nicio amendă. Când avem produse falsificate trimitem inspectorii și ne adresăm la Poliție să meargă cu noi, fiindcă ei au dreptul să inițieze o investigație. În unele raioane ei nu sunt receptivi sau cunosc persoana care vinde la piață sau în teritoriu. Astfel, avem o problemă destul de complicată. Acum suntem în procesul de armonizare a legislației la cerințele UE și trebuie să întreprindem măsuri foarte serioase contra celor care nu îngrijesc terenurile pe care le posedă. Cine are pământ trebuie să răspundă”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul unei întâlniri cu producătorii și exportatorii de produse vegetale.

Agricultorii intervievați declară că în prezent o soluție este cumpărarea terenului care nu este îngrijit, chiar dacă proprietarul solicită un preț mai mare decât cel de pe piață. Adresarea în instanță poate dura foarte mult timp și necesită mulți bani, totodată nu este garantat că vei putea încasa daunele.

Această problemă este cu atât mai gravă în situația când la noi în țară terenurile sunt foarte fragmentate.

De remarcat că în România Poliţia Fitosanitară a fost creată în 2009 la ordinul Ministerului Agriculturii. Agenţia Naţională Fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii coordonează şi controlează întreaga activitate a Poliţiei Fitosanitare. Organul are dreptul să amendeze cei care încalcă legislația în domeniul fitosanitar.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›