‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLiubomir Vaipan, producător: În următorii 10 ani, 60% din suprafețele de viță de vie...

Liubomir Vaipan, producător: În următorii 10 ani, 60% din suprafețele de viță de vie în țară vor fi pe sistemul Pergola

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ritmul accelerat cu care se dezvoltă agricultura în întreaga lume provoacă producătorii din țară la schimbări, altfel, precum menționează și aceștia, pentru produsele autohtone cu un gust deosebit, dar calitate redusă, s-ar putea să nu mai fie loc pe piețele externe. Societatea Comercială – Frații Vaipan este una din întreprinderile care și-au pus drept scop realizarea unei produceri de calitate, implementând tehnologii moderne.

Au asigurat nutriția livezilor de cireș și prun datorită unui sistem modern de fertigare, au înlocuit lăzile obișnuite în care comercializau fructele pe unele mai rezistente și vând producția sub marca proprie, iar acum doi ani în urmă au plantat 14 hectare de viță de vie pe sistemul Pergola. Liubomir Vaipan, administratorul întreprinderii susține că, doar dezvoltându-și afacerea agricultorii vor avea un viitor prosper.

„Am fondat această întreprindere în anul 2008. Suntem specializați în producerea culturilor multianuale, în special vița de vie. Cultivăm această cultură pe o suprafață de 30 de hectare, iar în anul 2017 am plantat 14 hectare de viță de vie soiul Moldova și anul trecut am inițiat instalarea sistemului Pergola pentru acestea. Chiar dacă este abia al doilea an, ne-am convins de faptul că cheltuielile pe care le-am avut pentru instalarea sistemului se răscumpără, iar investiția merită a fi făcută. Încă cu 4 ani înainte de a iniția instalarea sistemului am citit diverse informații despre avantajele acestuia. Ceea ce am reușit să observ este că, strugurii sunt de o calitate deosebită, iar recolta mai înaltă. Totodată, pentru a efectua lucrările de îngrijire sau recoltarea este nevoie de mai puțini muncitori, adică s-a mărit productivitatea. Acest lucru confirmă faptul că, doar dacă vom implementa tehnologii moderne, vom putea face față concurenței externe. Cred că, în următorii 10 ani 60% din suprafețele cultivate cu viță de vie în țară vor fi cu sistemul Pergola”, a relatat Liubomir Vaipan.

‹ adv ›

Pentru a prezenta și altor producători avantajele sistemului Pergola, Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, a organizat recent un seminar în cadrul întreprinderii, unde producători, dar și alți reprezentanți ai sectorului, au putut aprecia eficiența acestuia și afla mai multe despre tehnologiile moderne de producere a strugurilor de masă.

„Scopul acestui seminar a fost de a informa producătorii agricoli și viitorii specialiști în viticultură despre tendințele producerii strugurilor de masă, dar și de a le prezenta un sistem intensiv de producere – Pergola. Avantajele acestui sistem sunt considerabile, deoarece asigură o productivitate mult mai sporită, o calitate a strugurilor deosebită, iar productivitatea muncii este dublă. Strugurii de masă crescuți pe spalier, au calitate bună doar în proporție de 60%, pe când sistemul Pergola permite obținerea a circa 95% de struguri de calitate. Sistemul este recomandat pentru soiurile ce au rezistență sporită la ger, cum ar fi Moldova ce este cultivat pe o suprafață de circa 90% în țară din totalul de soiuri de masă, Jupiter sau Alb de Suruceni. Având o roadă de 30 de tone per hectar, cheltuielile se răscumpără în circa 6 ani, iar, ținând cont de faptul că producătorii ce implementează tehnologii moderne de producere obțin și 40-45 de tone, perioada este și mai scurtă. Oferim producătorilor suport, asistență tehnică și expertiză pentru a implementa cu succes acest sistem”, a menționat Andrei Botezatu, specialist în domeniul producerii strugurilor de masă și miere de albine în cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

La seminar au participat și câțiva elevi ai Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău.

„Studenții de la specialitatea Tehnologia producerii produselor obținute prin fermentare au ocazia să aprecieze rezultatul implementării tehnologiilor moderne datorită acestor seminare. Totodată, exemplul producătorilor de succes din sector îi stimulează să-și dorească să devină specialiști buni. Au fost prezentate tehnologii noi de producere pentru soiuri de masă și tehnice. Datorită acestei informații, la teorie studenții se vor descurca mult mai bine, deja vor cunoaște aspectele practice. Majoritatea viitorilor specialiști sunt din mediul rural, deci, își vor putea iniția propria afacere în domeniu, poate chiar vor planta pe sistemul Pergola, care are potențial foarte mare și poate fi implementat cu succes pe suprafețe mici, asigurând un profit bun”, a menționat Mihai Tripac, profesor de viticultură în cadrul instituției.

„Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut în cadrul seminarului. Sistemul Pergola este unul modern și permite obținerea unor recolte înalte. Este mult mai interesant pentru noi când vedem tehnologii moderne sau învățăm diferite teme având exemplul în față. Fiind anul doi, nu cunosc atât de multe din domeniu, însă îmi doresc mult să aflu cât mai multe”, a spus Diana Enișevschi, studentă, Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău.

‹ adv ›

În ultimii ani, tot mai mulți producători din țară optează pentru sistemul Pergola de producere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›