Liubomir Vaipan, administartorul SRL „Frații Vaipan” și G.Ț. „Vaipan Liubomir Ivan – Căinari”, a pornit modest afacerea sa, înființând o livadă de cireș pe o suprafață de 10 ha. Propria investiție fiind de circa 130 de mii de euro a mai contractat, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”, un credit de aproximativ 120 de mii de euro, acesta fiind primul împrumut, în anul 2017.
De-a lungul anilor a ajuns să implementeze șapte proiecte, contractând credite de 950000 de euro.
Liubomir Vaipan, fiind absolvent al Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică a Moldovei, și-a zis că un proiect de business în agricultură trebuie să fie la fel de bine gândit și planificat ca și unul din industria IT.
Antreprenorul a ținut să reducă riscurile ce pot apărea în agricultură prin investiții în sisteme de protecție. Astfel, a restructurat 9,6 ha de viță-de-vie pe care a adaptat-o la sistemul de cultivare Pergola, la fel cu suportul Proiectului „Livada Moldovei”.
Acest lucru i-a permis nu doar să mărească cantitatea strugurilor de masă recoltați, dar să și instaleze sisteme moderne de protecție antigrindină și antiploaie.
Cu un sistem de protecție similar au fost acoperite și 5 ha de cireș. Iar pentru a diversifica oferta pentru potențialii cumpărători a plantat și 16 ha de livadă intensivă de prun.
Tânărul producător a procurat o linie de sortare și ambalare a strugurilor și fructelor. În acest fel, Libomir Vaipan reușește să-și comercializeze produsele horticol exclusiv în străinătate, semnând contracte de lungă durată cu parteneri din Uniunea Europeană.
Calitatea înaltă a produselor și certificarea lor corespunzătoare, de rând cu marketingul bine gândit, sunt soluția reușitei într-o afacere agricolă.
Chiar dacă a investit mult în digitalizarea și dotarea afacerii horticole, Liubomir Vaipan spune că, ar mai avea nevoie de investiții, în special pe domeniul asigurării securității energetice.
Se gândește să mai procure și să instaleze panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 60 KW, pentru a-și asigura independența energetică.
Capacitățile vor fi utilizate pentru a umple bazinul de acumulare a apei cu o capacitate de 50000 de tone în perioada toamnă-iarnă-primăvară, astfel încât când va fi necesară cantitatea de apă pentru irigații aceasta să fie disponibilă.
Aceasta este la fel ca o baterie de acumulare a energiei, pe care preferă să o stocheze, dar nu să o dea în rețea prin intermediul mecanismului de contorizare netă, care nu este unul tocmai avantajos pentru horticultori.
Comentarii