‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaInițierea afacerii cu livada de cireși

Inițierea afacerii cu livada de cireși

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vreți să aveți un profit stabil dintr-o afacere? Iată că o livadă de cireși vă poate aduce un câștig destul de bun. Evident, doar dacă veți urma câteva sfaturi care vă vor ghida într-un astfel de business.

De ce cireșele?

În primul rând, cantitatea de cireșe pe care o puteți recolta e de 2-3 ori mai mare decât în cazul în care creșteți vișine. În al doilea rând, cireșul nu se „îmbolnăvește” în mod substanțial și este mai puțin afectat de dăunători. În al treilea rând, cireșile sunt o marfă mai vandabilă (care se vinde repede). Și cel mai important, nu trebuie să așteptați mult timp pentru a obține recolta – fructele de cireș apar deja în al patrulea an, atingând un maxim în cel de-al șaptelea an. Dacă totul se face corect, un copac poate da până la 150 kg de fructe.

‹ adv ›

Ce venit puteți obține?

Atunci când plantați puieți la o distanță de 6 m (în rând și între rânduri), pe 6 acri pot crește până la 20 de arbori. Deja cu un randament de 80 kg de fructe de pe un copac (după 4-5 ani), de pe un lot de teren de 6 acri puteți colecta pana la 1,6 tone de cireșe. Prețul unui kilogram de cireșe de soi devreme ajunge până la 50 de lei. Iar matematica în acest caz e destul de ușoară pentru a calcula cât venit veți putea obține în primii ani.

Cum alegeți soiurile?

‹ adv ›

Înainte de a merge la o pepinieră după puieți ar trebui să examinați cu atenție soiurile. Trebuie să găsiți așa soiuri, încât recolta să fie continuă – de la soiuri care apar foarte devreme până la cele târzii. Acest lucru vă va ajuta să vindeți treptat recolta. Puteți da preferință doar celor care apar devreme, dar apoi veți avea o problemă: vânzarea unui volum mare de produse care se alterează repede.

FOTO: fotofocus.ro
FOTO: fotofocus.ro

Cum alegeți puieții?

Când alegeți puieții, nu fugiți după cei de doi metri. Oricum va trebui să-i retezați. O atenție deosebită trebuie acordată rădăcinii. În mod ideal, rizomul trebuie să fie bine dezvoltat și gros, să nu aibă nici o acumulare de sigilii care să ducă la ceva „îmbolnăviri”. Rădăcinile uscate și negre, care au ceva creșteri și tumori, vorbesc despre diferite boli. În schimb, capetele albe de rădăcini indică faptul că răsadul a fost săpat recent. De asemenea, trebuie să acordați o atenție și scoarței de copac. Aceasta ar trebui să fie netedă, așa cum de multe ori sub coajă pot fi larve de insecte, fără pete sau alte deteriorări. Atrageți atenție și la altoi și portaltoi – coaja trebuie să fie ușor diferită.

‹ adv ›

Cum pregătiți lotul de teren?

Pe întreg lotul de teren, trebuie să împrăștiați diammofoska (un îngrășământ foarte eficient care conține azot, potasiu și fosfor) la o rată de 25-40 g/m2. Apoi trebuie să săpați sau arați pământul. Toate celelalte îngrășăminte necesare pot fi adăugate odată cu cultivarea de vară și irigarea solului. Ei bine, groapa pentru răsaduri trebuie să fie de 50×50 cm. În ea trebuie să mai turnați câte un păhar de superfosfat, iar centrul gropii e necesar să faceți și o movilă de pământ afânat.

Cum sădiți copacii?

Cu o noapte înainte de a planta puieții, ei trebuie plasați într-o găleată cu apă. Dimineața, încă o dată trebuie să revedeți rădăcinile și să tăiați toate marginile rupte. Copacii trebuie plantați, în doi, adică în două persoane. Tehnica este după cum urmează: cineva aranjează puietul în groapă, pe când celălalt va începe să stropească rădăcinile și să arunce pământul, iar în același timp, primul trebuie să-i mențină echilibrul puietului, să-l agite periodic ca să nu se formeze un gol printre rădăcini. Asta poate duce la apariția de mucegai mai târziu. După plantare, răsadurile se udă, cam câte 3-4 găleți de apă la fiecare groapă. Este important ca atunci când fixați puietul, locul acestuia să fie cu 3-5 cm deasupra nivelului solului.

Acum rămâne să retezați arborele, până la jumătate. Acest lucru este absolut necesar. Puieții cu multe ramuri, pot fi răriți până la 1/3 din dimensiuni. După o astfel de procedură, aceștia se prind mai repede și cresc mai bine.

FOTO: asprus.ru
FOTO: asprus.ru

Cum să aveți grijă?

Cireșii nu tolerează buruienile, deci mereu trebuie să le smulgeți bine din jurul trunchiului acestuia. În al doilea an de la plantare, în jurul trunchiului, trebuie să păstrați același principiu, doar că pe un diametru de cel puțin 1 m. În următorii trei ani, se procedează la fel, doar că se mai extinde cu 30-50 cm.

Cireșii au nevoie de cel mult trei irigații pe sezon. Înainte de udare, se afânează solul din jurul trunchiului, se adaugă îngrășăminte, și doar apoi se udă din belșug. Și dacă în timpul când înfloresc cireșii, îi veți pulveriza în mod regulat cu o soluție de miere, este posibil să aveți parte de o polenizare neobișnuit de spectaculoasă, pentru că mierea va atrage albinele. Iar o polenizare bună, va aduce și un randament mai mare. Un mic truc!

Primăvara devreme, la fiecare copac va trebui să adăugați câte 60-80 gr. de uree. Totodată, în fiecare primăvară, înainte de umflarea mugurilor, cireșii ar trebui retezați și curățați de ramurile uscate și rupte, iar locurile respective trebuie tratate cu o soluție specială pentru rănile copacilor. Trunchiurile de cireși trebuie să le dați și cu var, atât primăvara devreme, cât și toamna târziu pentru a evita fisurarea scoarței.

Cireșul este capabil să trăiască și o sută de ani într-un singur loc (evident, dacă este tratat cu grijă). Deci, ce mai așteptați?

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›