‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaLivada de meri din Grozasca - o afacere de succes dezvoltată de tineri ambițioși

Livada de meri din Grozasca – o afacere de succes dezvoltată de tineri ambițioși

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Este o livadă „ca la carte”. Aşa spun specialiştii şi cei care trec pe alături despre livada de meri din satul Grozasca, comuna Floriţoaia Veche.

Rămâi impresionat de modul în care este realizat întreg proiectul: respectarea distanţei între rândurile drepte de pomi, existenţa unui sistem de irigare prin picurare, iar cel mai important – pregătirea terenului cu montarea pilonilor pentru instalarea plasei de protecţie antigrindină.

Tudor Şeptelici, specialist în cadrul Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Ungheni, e de părerea că această livadă, care în prezent ocupă o suprafaţă de 4 hectare, în următorii ani ar putea deveni una model. Până în prezent în raion nu există nicio livadă care ar avea instalat un sistem antigrindină. „Când m-am gândit la o afacere, am dorit să fie ceva frumos şi de calitate. Nu m-am axat doar pe profit. Am dorit să fie o afacere de suflet”, spune Olga Serbuşco, proprietara livezii.

‹ adv ›

Tânăra antreprenoare menţionează că şi-a dorit o activitate în care să fie implicată toată familia, mai ales că părinţii aveau terenul propriu şi nu erau încadraţi în câmpul muncii. În plus, şi fratele revenise acasă de peste hotare, unde plecase pentru a-şi găsi un loc de muncă. La acel moment, s-au gândit că plantarea unei livezi este cea mai bună idee şi nu regretă.

Pe durata derulării proiectului consiliere a oferit o firmă specializată din capitală. Olga spune că în Moldova există doar una singură care oferă astfel de servicii, anume înfiinţarea livezilor superintensive de tip nou. Tot specialiştii acestei firme îi monitorizează şi în prezent, oferindu-le sfaturi în îngrijirea livezii.

O mână de ajutor Olgăi în dezvoltarea afacerii îi acordă fratele mai mic, Sergiu Ceaglei. Dânsul este cel care îndeplineşte toată munca fizică în livadă. Pentru Olga el este mâna ei dreaptă. Din spusele dânsei, primăvara fratele a curăţat de unul singur pomii, fără a apela la ajutorul muncitorilor sezonieri. El a făcut acest lucru nu pentru că nu ar avea încredere în cineva, pur şi simplu, consideră că proprietarul trebuie să cunoască fiecare pom din livadă, să vadă cum creşte, cum se dezvoltă.

‹ adv ›

„Persoanele care vor să învestească într-o astfel de afacere trebuie să ştie că chiar le va costa mult, însă investiţia merită să fie făcută, doar numai aşa vor fi încrezuţi că vor avea recolte de calitate”, spune Olga. Anul acesta au strâns prima roadă. Tot cei apropiaţi i-au dat o mână de ajutor şi aici. Însă ea spune că şi unii locuitori ai satului au fost receptivi atunci când au fost rugaţi să ajute la culesul merelor.

Olga este mândră că a reuşit să îşi atingă scopul, iar o mai bună apreciere a muncii poate să dea doar un specialist în domeniu. „La solicitarea firmei care ne oferă consiliere, în vara acestui an am fost vizitaţi de un specialist din Italia, care ne-a spus că merele din Moldova sunt mai bune decât cele crescute la el în ţară”, conchide cu mândrie Olga.

Tatiana Cuibaru, Unghiul.info

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›