‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriLocuitorii din Slobozia-Duşca nu pleacă peste hotare. Fac bani din legumicultură la ei acasă

Locuitorii din Slobozia-Duşca nu pleacă peste hotare. Fac bani din legumicultură la ei acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultura este afacerea ce asigură bunăstarea locuitorilor satului Slobozia-Duşca, dar care necesită efort şi muncă asiduă. De muncă slobizienii nu se tem. Această îndeletnicire se transmite din generaţie în generaţie, indiferent de studiile obţinute sau locul oficial de muncă, căci se spune prin părţile locului că „cine nu are seră nu e gospodar”. Chiar şi cei veniţi din alte părţi, odată stabiliţi cu traiul la Slobozia-Duşca, încep a construi sere. Deşi pe lanurile sătenilor întâlneşti de toate, la loc de cinste este ardeiul gras.

„Este foarte greu să creşti ardeii, fiindcă trebuiesc cu regularitate prăşiţi, udaţi, stropiţi, iar asta pe lângă timp, mai ia şi din sănătate” spune Petru Oprea.

Ziua de lucru se începe la ora cinci dimineaţa pentru familia Ceban care are o gospodărie mare. Se ocupă de creşterea ardeiului gras încă de prin anii 1990 şi nu s-au gândit nici pentru o clipă să lase totul baltă. Anul acesta au un hectar de pământ plantat cu chiperi şi îl îngrijesc singuri muncind de dimineaţă până seara târziu.

„Nu e de loc uşor, însă e mai bine să munceşti acasă, decât să pleci în străinătate şi să nu poţi trăi o zi fără să te gândeşti la casă, baştină, familie. Ne-am obişnuit cu această muncă şi nu-mi pot imagina să mă ocup cu altceva” – spune doamna Felicia.

Vânzarea chiar şi en-gross a ardeilor le asigură un venit echivalent cu salariul anual al unui educator de la grădiniţă. În ultimii ani, comercializarea roşiilor şi ardeilor a pierdut din popularitate la Slobozia-Duşca. Sătenii nu renunţă la sere, însă unii s-au respecializat în vinderea răsadului de legume şi flori.

„Este mai uşor să vinzi răsadul, investiţiile pentru irigare sunt mai mici, dar şi bani se fac mai mulţi, fiindcă cine ştie cum va fi anul şi chiperiul nu se mai face aşa cum se făcea altă dată – spune slobozianca Larisa Şerbu.

‹ adv ›

Liuba Stahi, membră a Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni, spune că: „Problema cu care se confruntă sătenii este lipsa apei ce face mai anevoioasă cultivarea legumelor.

Odată cu reabilitarea sistemului de irigare cu ajutorul programului „Provocările Mileniului”, sporesc şi posibilităţile localnicilor de a dezvolta o afacere în agricultură, de a obţine recolte mai frumoase. Deprinderi de muncă localnicii au, cunoştinţele le completează din an în an, un nume este, astfel că pot deveni competitivi pe piaţă ”.

Sursa: Est-Curier

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›