duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLucia Cașuneanu, legumicultoare: Plantele nu creșteau, apoi se uscau. Cu îngrășămintele Timac Agro am...

Lucia Cașuneanu, legumicultoare: Plantele nu creșteau, apoi se uscau. Cu îngrășămintele Timac Agro am soluționat problema

Recomandate

Acum zece ani, soții Cașuneanu s-au întors acasă de peste hotare și au decis să investească în legumicultură, construind o afacere frumoasă, dar, evident, cu multiple provocări.

Au construit peste un hectar de sere moderne

Au optat pentru două culturi – castraveți și tomate pe care le cultivă în sere pe o suprafață totală de peste un hectar. An de an, cultivându-le, au apărut și unele probleme, povestește Lucia Cașuneanu.

lucia casuneanu legumicultoare

„Plantele, în special castraveții, se dezvoltau până la o anumită fază, apoi stagnau în creștere și se uscau. Am încercat să soluționăm problema, dar nu reușeam. Anul trecut, în serele mai vechi, castraveții au fost plantați de trei ori, dar totul s-a soldat cu insucces. Plantele s-au uscat fără a forma recolte. Înțelegeam că sunt probleme legate de sol, dar nu puteam identifica care sunt anume”, povestește Lucia Cașuneanu.

Cunoscând că în România sunt specialiștii Timac Agro care pot veni cu expertiză în soluționarea problemelor, au decis să caute reprezentanța companiei și în Republica Moldova.

„După ce ne-am consultat cu mai mulți specialiști, fără a identifica o soluție, am decis să căutăm specialiști Timac Agro la nivel local. Noi anterior utilizam îngrășămintele Timac Agro pe suprafețe mai mici, ne plăceau rezultatele și mai cunoșteam că au specialiști care te ajută dincolo de o simplă alegere a îngrășămintelor, pot oferi sfaturi ce ține de tehnologie.

Căutând datele de contact, am dat de reprezentanța locală, care, împreună cu reprezentantul din România, Silviu Ion, ne-a ajutat să identificăm problema și să o soluționăm. Astfel, dacă anul trecut plantele s-au uscat, anul acesta în aceleași sere avem deja o recoltă bună”, a explicat Lucia Cașuneanu.

pH-ul nepotrivit și conductivitatea electrică – probleme identificate de Timac Agro

După o vizită și analiză, Silviu Ion spune că a identificat probleme legate de pH-ul nepotrivit și conductivitatea electrică a solului.

silviu ion timac agro

„Am constatat că pH-ul nu este unul potrivit pentru cultura legumelor, o problemă, de fapt, caracteristică solurilor din Moldova. De asemenea, conductivitatea solului era prea mare. Astfel, am recomandat îngrășăminte ce pot controla pH-ul și conductivitatea. Aici, gama de îngrășăminte KSC se încadrează perfect. Sunt îngrășăminte hidrosolubile, cu un complex organic ce acționează și ca biostimulator, ce pot fi aplicate prin fertirigare.

În primele faze, pentru dezvoltarea sistemului radicular, am aplicat biostimulatorul cu acizi humici și fulvici Fertiactyl. Acesta ameliorează structura solului și disponibilitatea elementelor și favorizează activitatea microbiană. În plus, am făcute unele ajustări ale tehnologiei, astfel încât cantitățile de îngrășăminte aplicate s-au redus, dar plantele se dezvoltă mult mai bine, iar în acest mod are de câștigat atât legumicultorul, cât și consumatorul final care va consuma legume cu reziduuri minime”, a explicat Silviu Ion.

Nivelurile conductivității electrice (EC) ale apei din sol reprezintă un bun indicator al cantității de nutrienți pe care planta le absoarbe.

Cercetările realizate la diferite universități de profil indică faptul că, recolta obținută este direct influențată de corelațiile EC-ului din apă, îngrășămintele și pesticidele folosite.

Cere o consultanță a specialiștilor Timac Agro apelând la numărul de telefon +373 22 997 870 sau accesând aici grupul de WhatsApp Timac Agro unde puteți obține o recomandare.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale