În cadrul Școlilor de Câmp pentru Fermieri, UCIP IFAD în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova a organizat seminarul de instruire online „Sistemul de Agricultură Conservativă prin aplicarea tehnicii pentru lucrările de primăvară la culturile de câmp”.
Evenimentul a reunit peste 60 de participanți care au avut posibilitatea de a se informa despre problemele ce țin de particularitățile pregătirii solului pentru culturile de primăvară, respectarea asolamentului în aplicarea metodelor conservative de lucrare a solului, aspecte ce țin de specificul anului.
Boris Boincean, dr. hab., prof. cercet., a menționat că anul curent vine să bucure fermierii, deoarece se înregistrează o cantitate de umiditate în sol mai mare, comparativ cu anii precedenți.
Cercetătorul susține că problema compactării solului este una dintre cele mai grave, o mare parte din substanțele organice au fost pierdute. Un motiv ar fi utilizarea tehnicii moderne, care nu este menită pentru efectuarea lucrărilor în primăvară, când solurile sunt umede.
Boris Boincean a mai menționat că asolamentul reprezintă alternarea științific argumentată a culturilor agricole și ogorului negru în timp cu amplasarea lor pe câmpuri.
Prin respectarea unui asolament echilibrat avem posibilitatea, în mare măsură, să acordăm un serviciu ecosistemic social și să majorăm competitivitatea producătorilor agricoli, altfel spus să majorăm profitul prin reducerea cheltuielilor, printr-un management corect al solului și a culturilor.
‹ adv ›
Valerian Cerbari, profesor la Institutul de Pedologie, s-a pronunțat asupra particularităților învelișului de sol a Școlii de Câmp pentru Fermieri „Roua Piersicului” și a venit cu recomandări privind implementarea agriculturii conservative, pe loturile demonstrative, pentru sezonul agricol 2021.
Expertul a specificat, în acest context, ce măsuri sunt necesare pentru combaterea degradării solurilor agricole din Republica Moldova.
Despre eficientizarea cheltuielilor și minimizarea costurilor în cadrul lucrărilor de primăvară a vorbit Grigore Baltag, dr., conf.univ., care, a menționat faptul că ramura agricolă națională este afectată de reducerea drastică a șeptelului de animale și că, într-un viitor previzibil, gunoiul de grajd va deveni marfă.
Cercetătorul a specificat că în ultimii ani se atestă o majorare a costurilor îngrășămintelor minerale în structura costurilor unitare de producție.
La moment, încorporarea îngrășămintelor minerale în sol a devenit o lucrare destul de rară și este disponibilă în mare parte doar acelor entități agricole care au în structura sa și ramura zootehnică.
Comentarii