‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări la vița de vie primăvara

Lucrări la vița de vie primăvara

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La moment, viticultorii sunt implicați activ în lucrările ce trebuie realizate conform timpului, cum ar fi copcitul, tăierea rădăcinilor superficiale, legatul în uscat ș.a.

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, a menționat pentru Agrobiznes, că deja se înregistrează fenomenul „plânsul viei” și acesta este un fapt îmbucurător.

„În anul trecut, din cauza secetei nu am avut acest fenomen. Acum corzile sunt mult mai flexibile, se îndoaie mult mai ușor și respectiv, nu se frâng. O bună parte dintre cei care practică sistemul protejat dezgroapă via, se mai realizează careva tăieri și anume tăierea vițele tinere.

După cum se cunoaște, tăiatul stimulează pornirea în creștere, începutul vegetației, respectiv cu cât este via mai tânără cu atât mai puțin rezistă la înghețurile târzii de primăvară, respectiv vițele tinere trebuie tăiate mai târziu pentru a proteja cât este posibil de îngheț. O parte dintre viticultori instalează sisteme de suport. Totodată, se desfășoară și campania de plantare a butașilor maturați”.

Expertul spune că temperaturile scăzute nu au afectat vița de vie, iar condițiile meteo sunt destul de favorabile.

„Avem destulă umiditate în sol. Datorită faptului că, încă nu au apărut mugurii, temperaturile scăzute nu au afectat vița de vie. Timpul este destul de favorabil, rămâne ca producătorii să realizeze toate lucrările și să se orienteze mai mult spre restabilirea viei și mai puțin să se gândească la recolte record. În mare parte, din cauza condițiilor meteorologice din anul trecut, toate plantațiile sunt „îngenuncheate”, cu excepția celor care au fost irigate”.

‹ adv ›

În contextul dat, Sergiu Tutovan recomandă aplicarea tratamentelor cu produse cuprice.

„Din câte urmăresc, se promovează diferite idei, dar mai ales la soiurile Moldova, Suruceni ș.a., ar fi bine să se realizeze, acum în uscat, tratamentul cu produse cuprice, deoarece aceste soiuri sunt cele mai expuse la antracnoză. Unii producători spun că, aceste tratamente necesită cheltuieli suplimentare, dar cred că este necesar. Dacă nu se realizează la moment, în perioada de vegetație deja este târziu”.

Amintim că, antracnoza viței de vie este produsa de ciuperca Gleosporium ampelophagum și atacă lăstarii, frunzele, boabele ciorchinelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›