Fiind deja în a doua jumătate a lunii aprilie, cei mai mulți nucicultori deja au finalizat tăierile de formare în livezile tinere, până în anul 4, și tăierile de fructificare și întreținere a livezilor pe rod.
Potrivit lui Mihai Negrescu, specialist în pomicultură și administratorul unei livezi de peste 600 de hectare de nuc, este foarte important ca, pe lângă toate lucrările care trebuie realizate în livadă, nucicultorii să pregătească lista inputurilor agricole, deoarece cu cât se înaintează în timp, prețul acestora crește, dar poate să se înregistreze și un deficit în perioada în care se realizează tratamentele fitosanitare sau să fie epuizate stocurile.
La soiurile timpurii cum ar fi Pescianski, Cazacu, la sfârșitul lunii aprilie, trebuie efectuat primul tratament pe bază de cupru, pentru combaterea bacteriozei.
Totodată, la sfârșitul lunii aprilie trebuie instalate capcanele feromonale pentru a depista zborul Viermelui merelor.
Această acțiune va permite producătorilor să poată reacționa preventiv și să nu permită larvelor să germineze și să deterioreze fructele, mai ales în livezile care se află în vecinătatea unor plantațiilor de semințoase, care nu sunt bine îngrijite.
Nucul necesită și fertilizare, deoarece exportă foarte mult azot, atât prin eliminarea ramurilor la tăiere, cât și prin recoltă, adică prin coaja verde prin care se elimină mult azot și potasiu.
În funcție de căderea precipitațiilor, trebuie repetate tratamentele cu cupru, deoarece nu avem produse bactericide veritabile în țară și doar produse cu acțiune de contact, care au un efect bacteriostatic, astfel că după o cantitate anumită de precipitații trebuie repetate tratamentele fitosanitare pentru a crea o protecție pentru câteva săptămâni.
La înflorit, la fel ca și la alți pomi fructiferi, recomand aplicarea produselor pe bază de bor pentru a stimula germinarea polenului și legarea mai bună a fructelor.
La fel, este necesar de a monitoriza starea solului, starea fitosanitară, a coroanei, să nu permită buruienilor să invadeze spațiul dintre rând ca să nu consume nutrienții destinați pomilor.
Spațiul dintre rânduri trebuie cosit sistematic pentru a nu depăși convențional o înălțime mai mare de câțiva cm a ierbii. Iarba între rânduri este un factor favorabil, dar trebuie să fie cosită permanent.
Citește și câteva sfaturi la înființarea unei livezi de nuc.
În luna mai vor fi actuale erbicidările, timpul se încălzește, umiditate este suficientă în sol, respectiv, erbicidele sistemice vor acționa destul de bine.
Seceta din anul trecut a afectat livezile de nuc, mai ales în partea de sud a țării, unde unele livezi au fost afectate până la 100% de îngheț.
Recomandarea principală este de a înlătura ramurile uscate, afectate de îngheț și de a realiza reabilitarea pomilor. Pentru reabilitare este nevoie de realizat o fertilizare mai bună, pentru ca să reușească să restabilească coroana, dar și să depună muguri de rod pentru recolta viitoare.
Înainte de înființarea unei livezi este recomandată realizarea analizei solului, pentru a vedea care este conținutul de substanțe minerale, microelemente, în ce proporțiii sunt.
Citește și despre Factorii ce influențează profitabilitatea unei livezi de nuc.
Totodată, producătorii pot să intervină cu anumite măsuri agrotehnice de îmbogățire a texturii solului. Este binevenită realizarea analizei foliare în fiecare an, deoarece analizele solului nu întotdeauna arată un rezultatul corect.
Nu tot ce este în sol este accesibil pentru plantă. Analizele foliare arată nemijlocit cât de mult azot, fosfor, potasiu sau alte elemente sunt valorificate de către plantă și cât ar trebui să mai intervenim cu fertilizările.
Comentarii