Calitatea și cantitatea recoltei de zmeure, coacăze, agrișe, mure depinde direct de vigoarea și sănătatea la arbuști fructiferi. De aceea, trebuie să îngrijim corect plantele chiar de la începutul sezonului.
Arbuștii fructiferi precum zmeurul, murul, agrișul, coacăzul roșu și negru, necesită unele lucrări de primăvară, acestea se axează pe câteva aspecte agrotehnice importante despre care vom vorbi în acest articol și anume:
- Tăieri de primăvară la arbuști fructiferi;
- Tratamente de primăvară la arbuști fructiferi;
- Fertilizarea de primăvară la arbuști fructiferi;
- Întreținerea solului și irigarea arbuștilor fructiferi primăvara.
Odată cu sosirea primelor zile calde, dar înainte ca arbuștii fructiferi să-și înceapă vegetația activă, mai pot fi realizate acele lucrări care nu s-au făcut la sfârșitul sezonului precedent.
De la prelucrarea solului până la fertilizări și tăieri – toate activitățile de toamnă pot fi făcute la începutul primăverii, dar fără întârzieri, pentru că perioada favorabilă este foarte scurtă.
Tăieri sanitare de primăvară la arbuști fructiferi
Tăierile sunt lucrări indispensabile în plantațiile de arbuști fructiferi. Aceste operațiuni tehnologice au ca scop facilitarea lucrărilor de întreținere și favorizarea fructificării.
Tăierile de primăvară au rolul principal de a aerisi tufa prin înlăturarea tulpinilor bolnave, traumate, celor bătrâne sau care îndesesc excesiv planta.
Arbuștii fructiferi se taie de obicei toamna, dacă atunci nu s-a reușit, până la umflarea mugurilor, înainte ca plantele să se trezească, mai pot fi efectuate tăieri de formare și de întinerire.
În acest caz, trebuie să ne ghidăm după particularitățile și preferințele individuale ale speciei. De exemplu, la zmeur și mur, care au tulpinile aeriene bienale, adică în primul an cresc, iar în anul al II-lea rodesc, apoi se usucă, se recomandă:
- Tăierea tulpinilor de 2 ani care au fructificat deja, obligatoriu de la nivelul solului;
- Înlăturarea tulpinilor de 1 an care sunt prea subțiri și slabe, cât și cele traumate mecanic sau bolnave;
- Păstrarea a 4-6 tulpini sănătoase și puternice pentru recolta anului curent.
În cazul arbuștilor de agriș, coacăz negru și roșu tăierile se bazează pe:
- Eliminarea lăstarilor care tind să crească în interiorul coroanei sau spre pământ și a celor uscați sau afectați de boli;
- Selectarea tulpinilor de rod. Cele care au avut o creștere bună se păstrează, cele slabe, cu o creștere de până la 15 cm, sunt îndepărtate;
- Tăieri de întinerire a plantei. Pentru a menține un echilibru favorabil dintre creștere și fructificare se elimină de la bază tulpinile cu vârsta mai mare de 5-6 ani.
Ramurile rămase se scurtează până la prima ramură puternică (la zmeur și mur – până la un mugure), stimulând creșterea activă a lăstarilor noi și mărind astfel randamentul.
Scurtarea unui ram trebuie să se facă deasupra mugurelui exterior, astfel încât noua creștere să nu fie îndreptată spre interiorul coroanei.
Indiferent dacă tăierea a fost efectuată toamna sau urmează să fie făcută, orice arbust are nevoie de curățare sanitară după iernare, care constă în eliminarea părților care au fost deteriorate în timpul iernii.
Regulile de bază la tăierea sanitară a arbuștilor fructiferi se axează pe:
- Inspectarea minuțioasă a daunelor și evaluarea stării plantelor;
- Îndepărtarea ramurilor uscate, rupte sau înghețate;
- Examinarea lăstarilor păstrați și îndepărtarea celor cu urme de dăunători (îngroșări, umflături, excrescențe, muguri anormali).
Dacă plantele au intalat un sistem de suport, tulpinile trebuie dirijatea și legate cât mai curând de el.
Mai multe detalii pentru fiecare cultură puteți găsi în următoarele articole: „Tăierile la agriș – când și cum se realizează corect”, „Cum îngrijim coacăzul negru și roșu primăvara”, „Tăierile la zmeur și mur. Când și cum se fac”.
Tratamente de primăvară la arbuști fructiferi
Arbuștii trebuie protejați înainte de înmugurire, aceste tratamente trebuie efectuate atunci când condițiile meteorologice ne permit și anume, când avem temperaturi nu mai mici de 4oC, fără vânt sau ploaie.
Tratamentele de primăvară au drept scop combaterea ciupercilor și bacteriilor care pot povoca boli grave plantelor, precum și combaterea insectelor, acarienilor care au iernat pe plantă sau în sol.
Înainte de a se aplica tratmente chimice este necesar de realizat câteva măsuri agrotehnice pentru combaterea și protecția arbuștilor fructiferi de boli și dăunători, și anume:
- Afânarea superficială a solului primăvara este o măsură excelentă pentru combaterea dăunătorilor care hibernează în sol (gândacul-zmeurului, gărgărița neagră ș.a.).
- Menținerea densității normale a plantelor, deoarece bolile fungice se dezvoltă intens, atunci când plantațiile sunt supraîndesite.
- Tăierea regulată a tulpinilor deteriorate și bolnave imediat ce au fost observate.
Dacă arbuștii au fost afectați de boli provocate de ciuperci sau dacă acestea sunt comune în regiunea dumneavoastră, pot fi aplicate următoarele tratamente cu fungicide:
- zeamă bordeleză (1-3%);
- soluție de sulfat de fier (5%);
- sulf coloidal (1%);
Pentru arbuștii sănătoși este suficientă o singură pulverizare de profilaxie. Dacă însă plantele au fost bolnave în sezonul precedent, este mai bine să se repete pulverizarea la un interval de 2-3 săptămâni.
În perioada butonizării, împotriva larvelor moliilor, sfredelitorului, afidelor, ţânţarilor pot fi efectuează stropiri cu insecticide.
Fertilizarea de primăvară la arbuști fructiferi
Fertilizarea la începutul primăverii a plantelor de coacăz, agriș, zmeur și mur asigură resursele necesare pentru arbuștii slăbiți după iarnă.
Fertilizarea se realizează în funcţie de fertilitatea solului, condiţiile climatice ale anului respectiv, vigoarea vegetativă a plantelor și, nu în ultimul rând, ținând cont de rezultatele analizei solului și diagnozei foliare.
Îngrășământele se aplică începând de la umflarea mugurilor până la începutul creșterii primelor frunze.
La începutul vegetației, plantele au nevoie de azot, iar sursa acestuia poate fi:
- ureea sau carbamida (CH₄N₂O), nitrat de amoniu (NH₄NO₃), în proporție de 2-3 lingurițe per plantă sau metru liniar pentru zmeur;
- gunoiul de grajd de la vaci sau de la găini diluat (aproximativ 2 litri de soluție cu o concentrație de 1 la 10).
Îngrășămintele pot fi aplicate uscate sau dizolvate în apă, în mod obligatoriu combinate cu udări abundente.
Întreținerea solului și irigarea arbuștilor fructiferi primăvara
După topirea zăpezii, solul în jurul arbuștilor se recomandă să fie curățat de resturile vegetale.
După care se realizează o afânare superficială, pentru a nu afecta rădăcinile și se mulcește cu materiale organice.
Odată cu începerea perioadei de vegetație activă, trebuie să se monitorizeze nivelul umidității solului și să nu să se admită uscarea.
În timpul secetei, arbuștii fructiferi au nevoie de irigare, lipsa de umiditate va afecta înflorirea și fructificarea lor.
Udarea nu trebuie să fie frecventă, ci profundă, aproximativ o dată pe săptămână, astfel încât apa să ajungă până la adâncimea masei principale de rădăcini.
Comentarii