Puțini sunt cei care știu că măceșele, fructele sălbatice de pădure care abundă pe pământurile noastre, sunt o bună sursă de venit pentru fermierii de peste Prut.
Afacerea cu măceșe nu este una dintre cele mai simple, însă truda se răsplătește pe măsură. Unii fermieri din România reușesc să scoată un profit frumușel de pe urma acestora. Vorbim aici chiar și de cifre de afaceri de zeci de mii de euro, în dependență de cantitatea pe care o exportă, dar și calitatea fructelor.
Mai întâi fructele sunt adunate de pe câmpuri, după care exportate în Germania, Austria, Danemarca și alte țări europene la prețuri chiar și de 1 euro per kilogram.
Specialiștii spun că fructele de măceș sunt un medicament natural incredibil. Boabele de culoare roșie, care conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, sunt indicate în afecțiunile ficatului și sunt folosite ca diuretice în bolile de rinichi. Calitățile sale îl fac să fie extrem de căutat pe piața externă.
Nemții le importă pentru industria alimentară și mai ales pentru cea farmaceutică. Din măceșe se prepară medicamente, ceaiuri și sucuri naturale. Fructele medicament ajung în Germania doar ambalate în condiții speciale. După ce ajung în depozite, măceșele sunt congelate la temperaturi de minus 30 de grade Celsius, iar apoi sunt puse în saci de hârtie.
Măceșul este un arbust fără prea mari pretenții. Se cultivă ușor și poate crește pe orice fel de sol, oricât cât de slab nu ar fi acesta pentru alte culturi. Luând în considerare toate calitățile acestuia și, mai ales că este căutat în Europa, ne putem gândi la o afacere profitabilă cu măceșe.
Comentarii