‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMADRM prognozează, pentru anul 2018, o creștere a producției agricole cu circa 5%

MADRM prognozează, pentru anul 2018, o creștere a producției agricole cu circa 5%

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a informat, în cadrul conferinței organizate la data de 2 aprilie curent, că la începutul sezonului agricol de primăvară, umiditate din sol, la adâncimea de un metru este cuprinsă între 100 și 130% din normă, iar starea culturilor cerealiere, la acest moment, este una destul de bună, chiar dacă la sfârșitul lunii martie, au fost înregistrate și temperaturi scăzute, astfel, în condițiile actuale, specialiștii ministerului estimează, pentru anul 2018, o creștere a producției agricolă cu minim 5% față de rezultatele anului trecut.

„În primăvara acestui an vor fi semănate în total circa 955 mii ha: dintre acestea: porumb – 480 mii ha, floarea soarelui – 360 mii ha, soia – 36 mii ha, orz de primăvară – 30 mii ha, mazăre – 20 mii ha, sfeclă de zahăr – 23 mii ha, grâu de primăvară – 3 mii ha, rapiță de primăvară 1,5 mii ha și ovăz – 1,5 mii ha. Necesarul de seminţe a culturilor de câmp pentru semănatul culturilor de primăvară este asigurat la un nivel de 99,2 %. În toamna anului 2017 au fost semănate circa 320 mii ha de grâu, 50 mii ha de orz și 40 mii ha de rapiță.  Condițiile agrometeorologice în perioada lunilor de iarnă au fost, în general, prielnice pentru iernarea culturilor de toamnă cât și pentru cele multianuale. Prognozăm să avem un an agricol bun, cu o creștere a producției agricolă cu circa 5 %, comparativ cu 2017, dar să conștientizăm, că agricultura se face în câmp deschis”, a precizat, în cadrul conferinței, Secretarul de Stat, Vasile Luca.

De asemenea, oficialul a precizat că în susținerea agricultorilor, ministerul a contribuit la modificarea legislației pentru a asigura accesul la o gamă mai largă de semințe și material săditor de culturi multianuale, înregistrate în cataloagele europene, precum și de poduse de uz fitosanitar și fertilizanți.

La conferință a participat și șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, Vasile Șarban, care a vorbit despre starea culturilor de toamnă și principalele recomandări pentru realizarea lucrărilor agricole de primăvară.

„Starea de repaus a culturilor a durat cu circa 2 săptămâni mai mult decât în anii precedenți. Totuși, culturile cerealiere nu au avut de suferit,  iar prognozele meteo pentru perioada următoare sunt destul de pozitive. În perioada de iernare solul a fost dezghețat, din acest motiv precipitațiile care au căzut au completat rezervele de umiditatea în sol cu valori peste norma stabilită. Agricultorii pe unele suprafețe deja au realizat lucrări de fertilizare, recomandăm să renunțați la aratul de primăvară pentru a conserva apa în sol, iar la semănat să țineți seama de cerințele specifice plantei ce urmează a fi cultivată pe suprafețele de terenuri. În zona de sud a țării a fost înregistrată desfacerea mugurilor la cais și cireș, obișnuit conform calendarului agricol. În acest sens, nu s-au înregistrat pieirea mugurilor florali”,  a subliniat în cadrul conferinței, Vasile Șarban, șef de direcție.

Menționăm că, în sensul evitării pierderilor ce pot fi înregistrate în cadrul întreprinderilor agricole, ca urmare a eventualelor riscuri de producție (înghețuri tîrzii de primăvară, căderi de grindină, secetă ș.a.), oficialii au recomandat insistent producătorilor agricoli de ași asigura exploatațiile de riscurile respective. Mai mult ca atât, statul vine și cu un suport de 50% din valoarea primelor de asigurare, achitate de producător la încheierea contractelor de asigurare a riscurilor de producție în agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii