Mai multe organizaţii de agricultori au expediat o declaraţie către Parlament şi Guvern, prin care solicită introducerea impozitului consolidat în agricultură. Potrivit semnatarilor, acest lucru va contribui semnificativ la reducerea evaziunilor fiscale şi la restrângerea sectorului informal în agricultură.
Potrivit IPN, semnatarii insistă ca în acest an impozitul consolidat să fie aplicat cu titlu de proiect-pilot în cel puţin 3 raioane ale ţării. Se propune stabilirea cotei generale a impozitului consolidat în mărime de cel mult 3 lei pentru un grad/hectar, iar pentru gospodăriile ţărăneşti care prelucrează mai puţin de 10 ha se propune o cotă redusă, de 1,85 lei pentru un grad/hectar.
Organizaţiile consideră că o bună parte din problemele ce ţin de politica fiscală în agricultură pot fi soluţionate prin introducerea acestui impozit, care va comasa impozitul pe venit, impozitul funciar, taxele rutiere, plata pentru resursele naturale, plata pentru apă şi taxa pentru amenajarea teritoriului. Plătitori ai impozitului vor fi toţi proprietarii sau posesorii de terenuri agricole.
Fermierii consideră că, odată introdus acest impozit, vor fi dublate veniturile bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi, va fi micşorat numărul de controale fiscale la întreprinderile agricole şi va fi redus numărul de suprafeţe neprelucrate.
Semnatarii declaraţiei sunt: Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”; Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova; Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”; Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”; şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Produselor Cerealiere „Agrocer”.
Comentarii