Mai multe țări importă masiv grâu pentru a-și asigura stocuri suficiente interne, considerând că pandemia ar putea afecta esențial aprovizionarea, dar și pe fondul reducerilor estimărilor privind stocurile.
Iordania şi-a constituit rezerve record de grâu în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a luat o măsură neobişnuită de a cumpăra grâu de pe pieţele internaţionale tocmai în timpul recoltatului producţiei interne, scrie Agerpres.
Algeria a făcut publică licitația pentru 600 de mii de tone de grâu. Acesta ar putea fi importat din Țările Baltice, Germania sau Franța, potrivit Agritel.
La rândul său Taiwanul a anunţat că îşi va majora rezervele strategice de alimente, iar China a început să cumpere nutreţ pentru a-şi hrăni efectivele în creştere de porci.
Mai mulţi factori stimulează o creştere a preţurilor la porumb, grâu şi soia, precum inundaţiile din China şi achiziţiile crescute ale Beijingului de produse agricole pentru a-şi respecta angajamentele asumate în prima fază a acordului comercial convenit cu SUA.
Însă Beijingul vrea să ţină cont şi de lecţiile învăţate în perioada pandemiei şi să se asigure că stocurile sale sunt suficiente pentru a face faţă unor probleme apărute pe lanţul de aprovizionare.
Preţurile la produsele agricole sunt în creştere pe măsură ce ţările îşi majorează achiziţiile, la care se adaugă cererea crescută venită din China şi seceta din regiunea Mării Negre.
La Euronext, cotațiile din decembrie indică un preț de 204,5€/t de grâu, iar CME (Chicago) indică un preț de 601,50 ¢/bushel.
Indicele Bloomberg Agriculture Subindex, care urmăreşte evoluţia contractelor futures la o serie de produse agricole importante, a crescut cu 20% începând din luna iunie.
Potrivit datelor FranceAgrimer, rezervele de cereale din Franța la finele anului agricol vor mai mici comparativ cu anul trecut, cu excepția porumbului:
- Grâu: 2,62 milioane tone, în scădere față de 2,93 milioane tone estimate luna trecută și 3,02 milioane tone anul trecut;
- Porumb: 2,19 milioane tone, în scădere comparativ cu 3,09 milioane tone luna trecută, dar mai mari comparativ cu 2,00 milioane tone anul trecut;
- Orz: 1,03 milioane tone, în scădere față de 1,39 milioane tone luna trecută și 1,33 milioane tone anul trecut.
Stocuri mai mici în mai multe țări au fost indicate și în raportul USDA.
Amintim că, seceta afectează lucrările de semănat, dar și dezvoltarea culturilor în principalele zone de producere a grâului din Rusia – principalul exportator de grâu la nivel mondial.
Comentarii