‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMai mulți fermieri cer ca Legea apelor să fie respectată

Mai mulți fermieri cer ca Legea apelor să fie respectată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii atenționează cu îngrijorare că, pe marea majoritate a teritoriului țării, se atestă un deficit semnificativ de precipitații, ceea ce îi face să solicite intervenția promptă și eficientă a Guvernului în vederea asigurării respectării Legii apelor cu acordarea priorității irigării terenurilor agricole.

Totodată, producătorii agricoli solicită aprobarea urgentă a strategiei extinderii terenurilor irigate și implementarea imediată a acesteia.

„Există unele zone, în care ultimele ploi cu efect agronomic au căzut în luna mai. Astfel, după un an agricol secetos, în prezent sunt toate premisele pentru repetarea calamității respective în anul viitor. Cel puțin, lucrările de semănat a culturilor de toamnă au fost efectuate în condițiile insuficienței enorme a umidității în sol. Pe acest fundal nefavorabil constatăm că, în pofida multiplelor promisiuni, starea de lucruri cu accesul agricultorilor la apă în scopul irigării se agravează. Chiar dacă recent au fost adoptate unele modificări „cosmetice” ce țin de simplificarea procedurilor de obținere autorizațiilor pentru irigare, situația în domeniul oricum continuă să degradeze”.

Deși, în conformitate cu Legea apelor irigarea și adăpatul animalelor sunt prioritare la folosința apei, agricultorii susțin că se cunosc zeci de cazuri când acum toamna administratorii construcțiilor hidrotehnice evacuează apele din lacuri și iazuri cu acordul Agenției Proprietății Publice (APP), lăsând satele fără bazine acvatice în plină secetă.

„Deja mai mult de 3 ani durează procedura transmiterii de către APP și Apele Moldovei sistemelor de irigare centralizatorii către unele Asociații a utilizatorilor de apă, perioadă, în care o bună parte din aceste sisteme au fost distruse și furate” se arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

‹ adv ›

Fermierii mai spun că, pe parcursul anului 2022, nu a fost inițiat niciun program în vederea reabilitării sistemelor de irigare sau crearea mai multor lacuri de acumulare cu sisteme noi.

„Mai mult ca atât, actualmente nici nu există un document guvernamental cu viziuni strategice privind extinderea accesului la apă pentru agricultori”, se mai arată în mesaj.

Amintim că, Cabinetul de miniștri a aprobat, la data de 2 noiembrie, mai multe modificări privind excluderea unor impedimente de ordin juridic și administrativ pentru constituirea și funcționarea Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›