‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMai mulți fermieri din raionul Dubăsari au început irigarea terenurilor agricole

Mai mulți fermieri din raionul Dubăsari au început irigarea terenurilor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul curent, irigarea terenurilor agricole a început mai devreme din cauza volumului mic de precipitații pe parcursul iernii. La Coșnița, raionul Dubăsari procesul de irigarea a fost pornit în data de 10 martie pentru culturile de toamnă: ceapa și căpșune.

După cum a menționat Nicolae Rusu, directorul AUAI Coșnița, solicitat de Agrobiznes, irigarea a început mult mai devreme față de anii precedenți.

„La moment avem încheiate contracte cu 47 de utilizatori, în mare parte Gospodării Țărănești și SRL, dar avem și utilizatori mai mici care dețin de 1-3 ha. În zona noastră se cultivă ceapă, morcov, suprafețe mari de cartofi, dar și livezi de măr, caise, cireșe, prune, care la fel sunt dotate cu sisteme moderne de irigare. Prețul pentru apa utilizată este de 3 lei/m3. În anul curent, planificăm să irigăm o suprafață de 970 de ha. Deja am irigat circa 5 ha de căpșun și 13 ha de ceapă de toamnă, care în luna mai urmează a fi recoltată. Am început irigarea mult mai devreme, deoarece este o lipsă mare de umiditate în sol”.

Stația dispune de cinci puncte de distribuire a apei și are capacitatea de 2.500 de hectare. Cheltuielile pentru reparațiile curente și pentru energia electrică sunt acoperite din cotizațiile membrilor.

‹ adv ›

Vladimir Varvarici, inginer electric AUAI Agroacvila, a confirmat că producătorii din zonă s-au văzut nevoiți să înceapă irigarea mai devreme, iar primul care a solicitat să fie pompată apă a fost proprietarul unei livezi de cireș.

„La moment, s-a pompat apă într-un bazin al unui utilizator care deține o livadă de cireșe de circa 32 de ha. Totodată, irigăm și o suprafață cu grâu de toamnă, acolo unde au fost administrate îngrășăminte. Dar am irigat și o suprafață de teren care urmează a fi semănată, deoarece este o lipsă de umiditate. Avem 15 itilizatori, dar cred că numărul lor o să fie mult mai mare din cauza secetei”.

Amintim că, Ministrul Agriculturii, Ion Perju anunța anterior, că Guvernul va asigura majorarea suprafețelor irigate. În acest sens, vor fi transmise în folosință alte 12 stații de irigare, care necesită modernizare.

În total, în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, dintre care doar 20 sunt funcționale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›