Cantitatea de pomușoare, în speciale mur și zmeur, este în acest an cu aproape 50 la sută mai mică ca cea de anul trecut, susține președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco.
Aceasta este, însă o prognoză inițială și cifrele s-ar putea modifica la sfârșitul sezonului. Cauzele roadei mai mici în acest an sunt comune și celorlalte culturi, este vorba de înghețul de primăvară și seceta care a persistat pe tot parcursul verii.
Pentru prima dată în acest an, țara noastră a fost nevoită să importe mure pentru a a asigura necesitățile pieței interne.
Pentru căpșun, anul acesta a fost unul destul de productiv din punct de vedere al comercializării. Este și o explicație în acest sens, de exemplu în țările CSI au fost înghețuri fapt ce a favorizat importul de căpșuni moldovenești.
Prețurile au fost diferite, cert e că un pic mai mari ca cele din 2019.
Totuși antreprenoarea susține că anul trecut căpșunul a avut prețuri mai mici nu din cauza roadei mai mari, ci a calității afectate de ploile torențiale din mai. Potrivit datelor, anul trecut ultimele căpșuni au fost culese în prima săptămână a lunii noiembrie. Prognozele sunt valabile și pentru anul în curs, dacă nu vom avea parte de temperaturi scăzute, înghețuri ori ploi torențiale.
Comentarii