‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: Starea culturilor cerealiere de toamnă este în linii generale satisfăcătoare

MAIA: Starea culturilor cerealiere de toamnă este în linii generale satisfăcătoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La moment starea culturilor cerealiere de toamnă în linii generale este satisfăcătoare. Cel puțin așa a declarat pentru Agrobiznes, Mihail Suvac, Şef, Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementări de calitate a produselor vegetale.

„Mai slab dezvoltate sunt culturile cerealiere de toamnă în zona de nord a republicii. Cauza principală este semănatul de toamnă în sol uscat, cu depășirea termenelor optime de semănat. Dar, totodată, precipitațiile insuficiente căzute în perioada lunilor martie-mai anul curent. Culturile cerealiere de toamnă la moment sunt în faza de înspicare. În această fază de dezvoltare este prematur de a efectua unele prognoze a productivității culturilor”, a ținut să precizeze reprezentatul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit lui Mihail Suvac, unele estimări în vederea prognozei recoltei culturilor cerealiere pot fi efectuate în faza de formare și umplere a boabelor. Lipsa sau cantitatea redusă de precipitații atmosferice în această fază de dezvoltare a culturilor poate diminua semnificativ recolta cerealelor.

Dacă ar fi să analizăm datele oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, am constata că toamna anului 2015 a fost în general foarte caldă şi cu precipitaţii reduse. Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului de toamnă (septembrie-noiembrie) a constituit în teritoriu +10,4..+12,7ºС, depășind norma cu 1,7- 2,4ºС și fiind semnalată în medie o dată în 10-15 ani.  Vreme anormal de caldă s-a semnalat în luna septembrie, când temperatura medie lunară a aerului a depășit norma cu 3,5-4,3ºС, semnalându-se în medie o dată în 30 ani. De asemenea, vreme anormal de caldă s-a semnalat în decada a doua a lunii noiembrie, când temperatura medie decadică a aerului a depășit norma cu 5,1 – 6,5ºС, fiind semnalată în medie o dată în 15-25 ani.

‹ adv ›

Cantitatea precipitațiilor căzute pe parcursul toamnei 2015 a constituit în fond 100-200 mm (100-190% din normă).

În luna septembrie 2015 rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu arătură de toamnă (pe miriște) pe 75% din teritoriul cercetat au fost foarte joase și au constituit 1-12 mm (5-65% din normă). Izolat rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului au lipsit.

Din cauza rezervelor reduse de umezeală productivă în sol, iar izolat lipsa lor, s-au creat condiții nefavorabile pentru pregătirea terenurilor și semănatul culturilor de toamnă în termeni optimi în cea mai mare parte a teritoriului țării. Ploile căzute la sfârșitul lunii septembrie au completat puțin rezervele de umezeală productivă în straturile superioare ale solului și au îmbunătățit condițiile pentru începutul semănatului culturilor de toamnă.

‹ adv ›

Semănatul în masă a culturilor de toamnă s-a efectuat, depășind termenele optime de semănat – în luna octombrie.

Conform datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, condiţiile pentru iernatul culturilor de toamnă în perioada de iarnă au fost satisfăcătoare. Izolat pieirea culturilor de toamnă a constituit 1-3%.

Precipitațiile în decursul lunilor martie și aprilie anul curent, pe 75 % din teritoriul în fond a constituit 30-70 mii (75-175 % din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul țării – 6-25 mm (10-55 % din normă). Precipitațiile atmosferice în perioada de toamnă-primăvară au căzut neuniform pe întreg teritoriul republicii. În zona de sud și centru au fost înregistrate precipitații la nivelul normei, în unele localități depășind norma. În zona de nord au fost înregistrate precipitații sub limita normei.

‹ adv ›

Agrobiznes menționează că pentru recolta anului 2016 culturile de toamnă au fost semănate pe o suprafață de cca 410 mii ha, inclusiv: 325 mii ha cu grâu de toamnă, 60 mii ha cu orz de toamnă, 25 mii ha cu rapiță.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›