‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMana cepei - simptome, prevenire, combatere

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă (hașmă), arpagicul și prazul.

Patogenul crește și produce spori doar în gazde vii, dar poate supraviețui în resturi vegetale sau în sol. Sursele principale ale infecției pot include bulbi infectați, semințe și resturi vegetale (spori de rezistență) – o bună igienă culturală vă poate ajuta la evitarea răspândirii patogenului.

Severitatea manei variază foarte mult în funcție de locație, condiții, perioadă a anului și depinde de frecvența și de durata de timp în care frunzele cepei sunt umezite de rouă, ceață, irigare sau ploaie.

Dezvoltarea manei cepei este favorizată de temperaturi de 10-12 grade Celsius și prezența umidității sporite timp de 2-4 ore.

Simptomele manei la ceapă

Mana atacă frunzele, tijele florale și bulbii, inclusiv arpagicul, fiind posibilă apariția acesteia, la crearea condițiilor favorabile, în orice fază de dezvoltare.

Boala este mai evidentă pe frunzele mai bătrâne ale cepei și pe tijele florifere.

‹ adv ›

Pe frunzele atacate veți observa pete alungite, gălbui. În diminețile în care roua este încă prezentă pe frunziș, apare un strat sub forma unei excrescențe cenușii-violaceu și pufoase pe suprafața frunzelor și a tulpinilor florifere.

Frunzele infectate cu timpul se prăbușesc și se usucă. Mana rareori a dus la uscarea totală a plantelor infectate, în schimb plantele stagnează în creștere, dimensiunea bulbilor se reduce, reducând astfel randamentul și calitatea.

mana la ceapa
Sursă: barron.extension.wisc.edu

În plus, în timpul păstrării, bulbii se pot înmuia, iar durata păstrării se reduce.

‹ adv ›

Citiți mai multe despre De ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive frecvente.

Mana cepei – combatere

Anumite practici culturale pot reduce șansele infestării câmpurilor și să încetinească dezvoltarea bolii:

  • optați pentru semințe, bulbi sănătoși, tratați;
  • respectați o rotație a culturilor în ceapa sau alte specii Allium să revină pe același teren peste 3-4 ani;
  • distrugeți grămezile de resturi vegetale și evitați păstrarea cepei peste iarnă sau a resturilor infectate – încorporarea plantelor infectate în toamnă, imediat după recoltare, va accelera descompunerea;
  • țesuturile foliare distruse sunt adesea colonizate rapid de patogen – evitați rănirea plantelor;
  • plantați în soluri bine drenate, unde există o bună circulație a aerului pentru a promova uscarea rapidă a frunzișului după rouă, ploaie sau udări;
  • evitați irigarea prin aspersiune, dacă este posibil, pentru a preveni umezirea frunzișului. Sistemele de irigare prin picurare și subterane sunt utile în a furniza plantelor suficientă apă pentru a satisface cerințele culturii fără a umezi frunzișul;
  • evitați fertilizările excesive cu azot – o abundență de frunziș suculent poate duce la perioade prelungite de umezire a frunzișului și întârzieri în uscarea frunzelor, favorizând astfel dezvoltarea bolilor.

Pentru a evita dezvoltarea manei la ceapă și alte culturi din genul Allium pot fi aplicate tratamente cu produse omologate ce conțin oxathiapiprolin + benthiavalicarb (Zorvec Endavia 0,5 l/ha), azoxistrobin + difenoconazol (Ortiva Top 1 l/ha), fosetil de aluminiu (Aliette 80 WG 2 kg/ha), metiram (de exemplu Polyram 0,2%) și altele.

Respectați intervalul recomandat între tratamente, durata de pauză până la recoltare și alternați produsele.

V-ar putea fi util și articolul Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›