‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMana la roșii – 10 reguli pentru a o preveni. Tratamente

Mana la roșii – 10 reguli pentru a o preveni. Tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Phytophthora infestans sau mana tomatelor este cunoscută de fiecare producător de roșii. Boala apare, apoi simptomele se află în declin, apoi capătă din nou putere. Lupta împotriva bolii continuă pe parcursul întregului sezon, căci mana tomatelor în a doua jumătate a verii devine activă.

Simptomele manei la roșii

Phytophthora infestans este o boală fungică. Ca orice boală, mana lasă urme greu de neobservat. Pe frunze și tulpini apar necroze brune, cu aspect opărit. Dacă întoarceți frunza, veți observa o acoperire albicioasă-cafenie. Acesta este miceliul ciupercii care se înmulțește foarte repede.

Mana tomatelor pe tulpinile de roșii

Primele semne pot fi observate pe tulpini: apar pete alungite, superficiale, acestea încep să se întunece și să se usuce, apoi sunt acoperite cu putregai. Inspectați plantele în mod regulat, ca să observați la timp aceste simptome.

‹ adv ›

Dacă tratamentul împotriva manei este început în stadiu incipient, prognosticul este mai favorabil.

Mana pe frunzele de roșii

Frunze cu pete maro neregulate, răsucite, procesul de fotosinteză este întrerupt, ca urmare, planta se dezvoltă mai rău, fructificarea se oprește. Acesta este principalul pericol al fitoftorozei.

Părțile afectate trebuie îndepărtate imediat, plantele puternic deteriorate trebuie înlăturate și arse. Lucrul trebuie efectuat cât mai operativ, pentru că ciuperca se răspândește rapid în condiții de seră.

‹ adv ›
Phytophthora infestans pe fructele de roșii

Pagubele cele mai mari se înregistrează când boala se manifestă pe fructe, care pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare. De obicei, acestea apar în locul de inserție a pedunculului. Fructele afectate mult își pierd gustul și nu sunt potrivite pentru a fi întrebuințate în alimentație.

Dacă fructele doar au început să se înnegrească, le puteți păstra în continuare: îndepărtați roșiile necoapte și scufundați-le timp de un minut în apă fierbinte (50°C). Apoi se usucă bine și se pun într-o cutie pentru coacere.

Roșiile ușor deteriorate pot fi consumate după gătire. Culoarea maro este unul dintre semnele infecției cu phytophthora. Mana, însă, nu este singurul motiv pentru înnegrirea fructelor de roșii. Poate fi, de asemenea, o manifestare a putregaiului apical sau a lipsei de îngrășăminte.

‹ adv ›

Ciuperca este, de asemenea, periculoasă pentru cartofi, vinete, ardei dulci – culturi din familia solanaceae.

Răspândirea bolii are loc din mai până în august și este favorizată de vremea umedă, ploioasă (temperatura optima de 21-23 de grade Celsius și umiditatea de peste 90%). Dezvoltarea bolii este influențată de diferențele de temperatură de zi și de noapte, precum și de roua și condensul de pe pereții serei/solarului.

De asemenea, următorii factori influențează apariția manei:

  • parcele de cartofi cultivate lângă sera/solar cu tomate;
  • densitatea mare a culturii;
  • udare prea abundentă, stropirea apei pe frunze;
  • exces de azot și lipsă de oligoelemente;
  • sol calcaros, sărac, ce conține pietricele, formează crustă puternică, ce nu permite aerarea rădăcinilor.

Boala se manifestă de obicei în a 7-10-a zi după infectare, iar soiurile de roșii cu coacere târzie suferă cel mai mult. Sporangii ciupercii trăiesc și hibernează în sol, în resturile vegetale.

Nu le plac temperaturile prea ridicate, așa că în prima jumătate a verii nu se simt confortabili în seră/solar. Dar în august, când temperatura în timpul nopții scade, boala începe să se manifeste puternic.

În câmp deschis, răspândirea bolii este facilitată de ploaie și vânt. Acești factori în seră nu sunt prezenți, dar acest lucru nu împiedică răspândirea ciupercii. Ciuperca poate fi găsită și pe semințele de roșii, așa că nu trebuie să colectați material semincer dintr-o seră, în care a fost afectată producția.

Dacă unele dintre semințe au rămas de anul trecut, asigurați dezinfecția lor înainte de semănat. Dacă mana face ravagii în fiecare an, încercați să plantați pentru ceva timp soiuri de roșii cu maturare timpurie, care pot fi îndepărtate de pe parcelă înainte de începerea producției în masă.

În ciuda faptului, că sunt o mulțime de metode de luptă cu ciuperca, o vindecare completă a plantelor afectate este foarte dificil de realizat și uneori imposibil. Boala este periculoasă în august, când recoltarea este în desfășurare și este imposibil să se utilizeze produse chimice pentru control.

Prin urmare, principalul lucru rămâne protecția preventivă împotriva manei și inspecția regulată a plantelor pentru determinarea primelor semne ale bolii.

Ce facem la apariția simptomelor? Mana la tomate – combatere

Confirmați diagnosticul, examinați cu atenție plantele. Apoi, rupeți toate frunzele cu pete negre, flori: probabil că sunt deja infectate. La roșiile înalte, tăiați vârfurile astfel încât planta să-și redirecționeze forțele nu către creștere, ci către întărirea fructelor și întărirea imunității.

De sub fructele coapte, îndepărtați frunzele inferioare în mai multe etape, astfel încât mana tomatelor să nu ajungă pe fructe prin ele (nu mai mult de 2 frunze odată). Limitați udarea sau opriți-o complet.

Acum este necesar să se efectueze tratamente. În orice caz, această boală este mai ușor de prevenit decât de tratat. Primul tratament profilactic cu fungicide se execută la încheierea rândurilor şi în cazul unui foliaj abundent.

Substanțe active omologate pentru prevenirea și combaterea manei la roșii: cupru (CUPROFIX ULTRA/NOVICURE 1,6-2,4 kg/ha, CUPROXAT FLOWABLE 3,0-4,0 l/ha în funcție de nivelul de infecție teren deschis, 5,3 l/ha pentru culturi în spații protejate, CURENOX 50 1,5-2,0 kg/ha), Zeamă bordeleză (0,75%), azoxistrobin (ALLSTAR 250 SC 0,75-1,0 l/ha, AMISTAR 0,75-1,0 l/ha, ORTIVA TOP 1,0 l/ha, EVALIA 0,05-0,08% (50-80 ml/100 l apă) și altele.

Respectați recomandările de aplicare a produselor de uz fitosanitar.

Prevenirea manei tomatelor în seră/solar

  1. Solul. Mana iubește solul calcaros, verificați în mod regulat aciditatea acestuia. Dacă este necesar, adăugați turbă sau nisip grosier.
  2. Irigarea. Ciuperca se reproduce cel mai bine într-un mediu umed (umiditatea relativă a aerului 80-100%), așa că nu umeziți în exces solul și udați plantele dimineața, astfel încât apa să aibă timp să fie absorbită de sol sau să se evapore. După care, aerisiți sera. Udarea corectă se efectuează la rădăcină. Afânați solul după udare sau mulciți-l cu paie, rumeguș, compost, siderate verzi. Recomandări la irigarea roșiilor, pe acest link.
  3. Semințele de roșii. Înainte de a semăna, pregătiți semințele, tratați-le cu produse speciale sau o soluție de permanganat de potasiu.
  4. Fertilizați în mod regulat optând pentru îngrășăminte de calitate, în special organice, în doze recomandate pentru a întări imunitatea plantelor. Elemente importante pentru nutriție: potasiu, fosfor, cupru, mangan, iod. În a doua jumătate a verii, nu mai aplicați azot. Când plantați răsadul într-o seră, respectați distanța între plante și între rânduri.
  5. Rotația culturilor. Respectați asolamentul. Nu plantați roșii după cartofi, ardei, vinete și alte solanacee, precum și căpșun. Varza, castraveții, leguminoasele, ceapa vor fi premergători buni. Detalii despre asolamente recomandate la cultura legumelor pe acest link.
  6. Soiurile și hibrizii. Nu există roșii total rezistente la mana tomatelor, dar sunt varietăți care au o oarecare toleranță la aceasta. Cultivați soiuri sau hibrizi timpurii.
  7. Mulcirea solului. Mulciți solul din sere sau solarii.
  8. Formarea plantei. Îndepărtați în mod regulat copileții (detalii aici), frunzele îmbătrânite și bolnave. După ce apar florile, tăiați vârfurile astfel, încât nutrienții să meargă la hrănirea fructelor, nu pentru creșterea lăstarilor.
  9. Legați roșiile astfel, încât frunzele, fructele să nu intre în contact cu solul, unde trăiesc agenții patogeni. Efectuați copilitul, cârnitul, defolierea și, dacă e necesară, palisarea, plantelor.
  10. Dezinfectarea serei/solarului. Pentru a dezinfecta sera puteți folosi produse speciale pentru dezinfectarea solului (de exemplu în cazul înregistrării anterioare a bolii aplicați dazomet în seră 500 kg/ha – se administrează la sol cu încorporare, înainte de plantare, în câmp deschis 250 kg/ha). Dezinfectați uneltele de grădină după muncă. Dezinfectați pereții serei/solarului.

Roșiile, cartofii și alte solanacee sunt afectate de mana tomatelor. Dar ciuperca poate apărea și pe alte culturi și poate provoca moartea întregii culturi. Mai mult decât atât, rămânând în sol, va produce pagube anul viitor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›