‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente

Mana viței de vie: Cum calculăm perioada de incubație a ciupercii. Tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mana viţei de vie este una dintre cele mai cunoscute boli ale viţei de vie, cu impact ridicat în ceea ce privește calitatea și cantitatea de struguri. Îmi propun ca după lecturarea acestui articol chiar și cei care practică viticultura la nivel de hobby să poată identifica boala și să țină sub control acest patogen. 

Ciuperca Plasmopara viticola se perpetuează de la un an la altul prin oospori, ce iernează pe frunzele mozaicate contaminate de pe suprafața solului sau în sol, ca urmare a lucărilor de arat din toamnă (oosporii sunt rezistenți până la temperaturi de -25°C și pot să supraviețuiască în sol între 5 și 10 ani).

Primăvara, oosporii germinează dacă au fost întrunite următoarele condiții: 10°C temperatura minimă a aerului măsurată dimineața, 10 mm de ploaie căzută în ultimele 24-48 de ore și 10 cm lungimea lăstarului, suma celor trei factori =30.

‹ adv ›

Atunci când „Regula de 30” este îndeplinită, oosporii au capacitatea de germinare, emițând zoospori responsabili de producerea infecțiilor primare. Durata germinației oosporilor variază în funcție de ambianța factorilor descriși mai sus.

Perioada de la infecție, care se consideră momentul în care tubul germinativ al zoosporului a pătruns în camera substomatică și până la apariția petelor undelemnii, se numește incubație.  

Această perioadă variază în funcție de condițiile mediului înconjurător și durează 8-10 zile în mai, 6-8 zile în iunie și 4-6 zile în iulie-august.

‹ adv ›

Când miceliul s-a dezvoltat, în condiții de umiditate maximă sau apropiată de maximă și numai în timpul nopții, apar prin stomate prelungiri diferențiate ale hifelor miceliene– conidioforii cu conidii, având un aspect de puf alb catifelat pe partea inferioara frunzei, în dreptul petelor undelemnii. 

Infecția produsă cu zoospori proveniți din macro conidii se numește infecție primară.

Atacurile din infecții primare nu sunt în măsură să producă efecte economice însemnate, dar au un rol covârșitor în extinderea manei prin infecțiile ce se produc din conidiile rezultate.

‹ adv ›

Din experiența personală, am întâlnit ani când infecția primară nu a fost identificată pe aparatul foliar cu aspectul acelor pete undelemnii, ci am surprins infecții directe aduse rahisului când pierderile de producție au fost devastatoare.

Țesuturile frunzei sau rahisului din dreptul petelor se brunifică, apoi se necrozează, prezentând aspect de arsuri.

În perioada de incubație, întâlnim și primele semne de pe aparatul vegetativ ca urmare a descompunerilor țesuturilor foliare, luând aspect de „pete undelemnii” pe partea superioară a frunzei.

La sfârșitul perioadei de incubație, în momentul îndeplinirii a noi factori, dacă timp de 4 ore nocturne avem umiditatea relativă a aerului de peste 92%, iar temperatura medie depășind 13°C, pe partea dorsală „petelor undelemnii” apare puful micelian albicios sub formă de conidii cu conidiofori.

Infecțiile produse de microconidii se numesc infecții secundare. Ciuperca fiind policiclică, în cursul anilor ploioși, poate produce între 50-60 de infecții secundare.

Atacul pe ciorchine, când boabele sunt mai mici, are o culoare cenușie-închisă și este denumită rot-gris și poate compromite total recolta. Atacul pe boabe poate apărea și aproape de fenofaza de pre-pârgă când stomatele sunt închise.

În acest caz, ciuperca se localizează de pedicelul boabei și perinița de la punctul de inserție, împiedicând circulația apei și nutrienților necesari dezvoltării boabelor.

Boabele se zbârcesc, apar depresiuni pe suprafața pieliței, care se colorează în brun, de unde și denumirea de rot-brun, urmat de căderea lor. Când atacul este foarte puternic se poate usucă întreg strugurele.

Datorită biologiei foarte complicate a agentului patogen, lupta împotriva manei comportă o organizare minuțioasă, științifică și o dotare specială pentru a emite o prognoză de avertizare a efectuării tratamentelor.

Urmărind condițiile climatice și stadiul vegetativ cu ajutorul graficului de mai sus putem stabili cu exactitate momentul în care va trebui să efectuăm tratamentul pentru prevenirea apariției infecțiilor din plantația viticolă.

Există programe de prognoză și avertizare pentru diverși patogeni, spre exemplu programul Granular Link ce emite avertizări cu privire la apariția Lobesiei, dar și al altor patogeni din ferme.

Schemă de tratament contra manei viței de vie

Vă voi prezenta o schemă de tratamente în funcție de fenofaza de creștere și dezvoltare a viței de vie (BBCH).

T1 – Recomand la BBCH 51 – inflorescențe vizibile aplicarea unui tratament cu produse de contact: cupric (pe baza de hidroxid sau oxiclorură de cupru) 1,5- 2 kg(l)/h sau folpet 1-1,25 kg/ha, cu rolul de igienizare a lăstarului.

T2 – În anii cu primăveri răcoroase fenofazele de creștere și dezvoltare se prelungesc și se impune un tratament intermediar pâna la tratamentul de înaintea înfloritului, BBCH 55 Butonii florali sunt izolați (separați). 

Recomand aplicarea unui mix de contact cu sistemic pentru a combate și preveni instalarea infecției primare. Curzate F (4,8% cimoxanil + 48% folpet) 2,5 kg/ha. 

T3+T4 – Urmează aplicarea a două tratamente esențiale pentru combaterea și prevenirea manei, BBCH 60 – înainte de înflorit,  când prima inflorescență de pe racem înflorește, iar capișoanele primei flori se desprind de pe receptacul și BBCH 69 – sfârșitul înfloritului.

Aplicarea simultană a două componente contact/sistemică menține starea fitosanitară ideală pentru fructificarea normală a rahisului. Zorvec Zelavin 0,200 ml oxathiapiprolin + 1,25 kg folpet/ha sau  Zorvec Vinabel (40 g/l Zorvec® și 300 g/l Zoxamid.

T5 – La BBCH 77 Compactarea ciorchinelui – boabele și-au mărit dimensiunea la 70% din dimensiunea finală și încep să se atingă între ele și vom aplica produsul Zorvec Vinabel (40 g/l Zorvec® și 300 g/l Zoxamid ) în doză de 0,5 l/ha. 

T6 – În funcție de soi, aplicăm la BBCH 81 Începutul coacerii boabelor – la soiurile cu pielița colorată, acestea încep să-și schimbe culoarea iar compactarea boabelor crește sau la BBCH 85 Struguri în pârgă, la soiurile albe boabele devin translucide, iar la cele cu pielița colorată – boabele s-au colorat în totalitate. Boabele sunt moi la atingere.

Aplicăm pentru soiurile roșii tratamente cu produse  cuprice (pe bază de hidroxid sau oxiclorură de cupru) 1,5- 2,5 kg (l)/h, funcție de produs. 

Nu recomand în aceste fenofaze aplicare tratamentelor cu cupru pentru soiurile albe și roze cu un complex aromatic ridicat sau cu pielița bobului subțire. 

Atenție la utilizarea timpului de pauză indicat de producător!

Este important să respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului fitosanitar și să nu recoltați sau să nu consumați culturile înainte de expirarea timpului de pauză specificat pe etichetă. Timpul de pauză la produsele fitosanitare depinde de produsul folosit și de cultura la care se aplică.

V-ar putea plăcea și articolul despre Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›