Mana viţei de vie, produsă de ciuperca Plasmopara viticola (Berk et Curt), are o răspândire generală şi este una dintre bolile majore la viţa de vie. Pot fi afectate toate părţile verzi ale plantei. Severitatea bolii este variabilă de la an la an, iar în funcţie de condiţiile climatice şi intensitatea atacului poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea parţială sau totală a inflorescenţelor şi a boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calităţii strugurilor şi vinului, cât şi asupra cantităţii recoltei.
Inflorescență afectată de mană Atac pe ciorchine în faza timpurie Ciorchine atacat de mană
Ciuperca iernează sub formă de oospori în frunzele infectate căzute pe sol toamna. Primăvara, când condiţiile devin favorabile, oosporii germinează provocând primele infecţii (infecţii primare). Infecţia primară are loc în următoarele condiţii: solul să fie umed sau să existe prezenţa apei libere, temperatura să fie peste 11°C şi să existe organe verzi ale plantei.
După apariţia simptomelor (fructificaţiilor) de la infecţia primară, în cursul vegetaţiei au loc infecţiile secundare succesive. Pentru o infecţie secundară sunt necesare următoarele condiţii: temperatura peste 11°C, iar perioada de umectare a organelor să fie de aproximativ 90 de minute. Cu cât temperatura aerului va fi apropiată de optim (24°C), frunzele vor fi infectate mai rapid. În cursul unei perioade de vegetaţie, în funcţie de condiţiile anului, pot avea loc 1-5 infecţii primare şi 50-60 infecţii secundare.
Mana poate cauza pagube mari, ducând la pierderi atât de calitate cât și de producție, de aceea este foarte important să avem un grad ridicat de control asupra acestui agent patogen.
Poziționarea produselor în programul de control al manei la vița de vie
Pentru controlul eficient al manei sunt necesare tratamente cu fungicide sistemice precum Folio Gold și Ridomil Gold începând cu faza de creștere a frunzelor până la înflorit.
Pentru protecția strugurilor, în faza de floare și degajare a ciorchinelor, este esențial de utilizat fungicidul translaminar Pergado Mz. Pergado MZ oferă cel mai ridicat nivel de combatere a manei la inflorescențe și ciorchine, între două aplicări, datorită caracteristicii sale unice LOK+FLO™. După aplicare, Pergado MZ este absorbit în stratul de ceară de pe inflorescențe, ciorchine și frunze, de unde difuzează treptat în țesuturi, oferind o protecție preventivă de lungă durată și curativă 1-2 zile de la instalarea infecției. Pergado Mz nu afectează fermentația și proprietățile organoleptice ale vinului. Doza recomandată este de 2,0-2,5 kg/ha.
În fazele de compactare și pârgă se recomandă tratament cu fungicide de contact precum Amistar Xtra sau Quadris.