‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriManagementul Integrat de Protecţie a Plantelor va fi aplicat la nivel național

Managementul Integrat de Protecţie a Plantelor va fi aplicat la nivel național

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii doi ani, FAO a colaborat cu Moldova pentru elaborarea unui Program Național de Management Integrat de Protecţie a Plantelor (MIPP). Cu peste 6 000 de fermieri mici instruiți în tehnici de minimizare a utilizării pesticidelor, rezultatele proiectului au fost prezentate la 19 septembrie, în cadrul unui seminar final.

Artur Shamilov, reprezentant al Ofciului Regional FAO în Europa și Asia Centrală susține că aplicarea argumentată a produselor de uz fitosanitar este premiza de bază în procesul obținerii producției agricole.

„În cadrul acestui seminar sunt totalizate rezultatele proiectului național „Sprijin pentru adaptarea și implementarea Managementului Integrat de Protecţie a Plantelor (MIPP) în Moldova”. Acest proiect a durat doi ani și a înregistrat rezultate palpabile, fiind instriuți mai bine de 6000 de fermieri, în cele 32 de școli de câmp. Pe lângă aceasta Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat Programul Național de Protecție Integrată a Plantelor, care va fi propus Guvernului curând. La fel noi am instruit specialiști care vor contribui la reducerea utilizării pesticidelor și a costului de obținere a producției agricole, respectiv. În cadrul proiectului au fost promovate metodele moderne de combatere a organismelor nocive, acestea incluzând atât metoda mecanică, metoda chimică cât și cea biologică de combatere a bolilor și dăunătorilor, scopul final fiind obținerea producției fără reziduri. Bugetul programului dat a constituit 500 mii dolari, sursele de bază fiind orientate spre procesul de instruire, cu implicarea celor mai buni experți internaționali din sfera dată. Planificăm promovarea managementul protecției integrate a plantelor la nivel instituțional, fapt ce va urma în rezultatul adoptării programului propriu-zis”.

Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Moldova afirmă că au fost obținute rezultate palpabile la toate cele trei componente ale proiectului ce ține de Managementul Integrat de Protecție a Plantelor.

„Primul component al proiectului este elaborarea Programului Național de Protecție Integrată a Plantelor, care urmează să fie aprobat și implementat în perioada următoare de către autoritățile naționale. Un alt component a fost implementarea tehnicilor de management integrat de protecție a plantelor la nivel de fermieri. În acest sens am reușit crearea mai multor școli de fermieri, în care am instruit comunitățile din spațiul rural în aspectul utilizării metodelor noi de protecție a plantelor la diferite culturi. La fel am reușit să furnizăm mai multe echipamente moderne necesare în acest sens. Au fost elaborate un șir de publicații care pot fi utilizate atât de fermieri, cât și de reprezentanții autorităților publice locale și naționale în scopul asigurării unui managenet argumentat de protecție a plantelor, prin utilizarea unor tehnici prietenoase mediului. Implementarea proiectului are loc în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Universitatea Agrară de Stat, instituțiile de cercetare și societatea civilă, în special, asociațiile de fermieri„.

‹ adv ›

Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a declarat:

„FAO a oferit sprijin la fiecare etapă a procesului, de la elaborarea documentelor strategice la multiple traininguri și vizite de studiu pentru angajații de stat de la MADRM și ANSA și școli de câmp pentru fermieri cu oferirea de echipament tehnic pentru demonstrații. Acum, după doi ani de activitate, putem spune că Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național și suntem recunoscători pentru sprijinul tehnic din partea FAO”.

 

Trofim Gavrilov, coordonator de proiect ACSA, raionul Anenii Noi, a participat la seminarul de totalizare:

„În anul 2016-2017 au fost înființate trei școli de câmp ale fermierilor: una în domeniul tomatelor în seră, una în domeniul castraveților în seră și a treia a cartofilor în câmp deschis. În cadrul proiectului a avut loc instruirea producătorilor în teren în scopul optimizării procesului de protecție a plantelor. A fost minimalizată utilizarea produselor chimice prin aplicarea pe larg a capcanelor feromonale, tratamentele fiind efectuate doar la depășirea pragului economic de dăunare a organismelor nocive. În acest mod au fost reduse cheltuielile pentru pesticide și a fost asigurată obținerea producției fără reziduri”.

Vladimir Todiraș, vicedirector Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM a declarat că produsele ecologic inofensive constituie un element de bază în sistemele de protecție integrată a plantelor.

„ În cadrul proiectului dat am organizat câteva loturi demonstrative cu utilizarea produselor ecologice pentru protecția plantelor și am asigurat producătorii cu metode ecologic inofensive de protecție integrată a plantelor. În cadrul Institutului avem o secție de protecție integrată a plantelor care are principala direcție elaborarea metodelor și produselor ecologic inofensive ce se utlilizează pe larg în Republica Moldova. O altă direcție importantă a fost promovarea acestor produse și instruirea producătorilor în scopul utilizării lor”.

‹ adv ›

Managementul integrat de protecţie a plantelor reprezintă o abordare ecosistemică a protecției plantelor, car combină diferite strategii și practici de gestionare pentru a crește culturi sănătoase și pentru a minimiza utilizarea pesticidelor. FAO promovează această abordare a protecției plantelor și o consideră drept pilon al intensificării durabile a procesului de cultivare a culturilor agricole și a reducerii riscului generat de pesticide. Programul MIPP al FAO cuprinde în prezent trei programe regionale (Asia, Orientul Apropiat și Africa de Vest) și mai multe proiecte naționale independente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›