Agricultoarea Vera Druță are insuflată de la părinți dragostea față de tot ce e viu, fiind învățată de mică să muncească și să îngrijească de plantele din grădină.
Chiar dacă de specialitate este inginer-constructor, a ales să facă agricultură în satul Brăila, municipiul Chișinău, iar începând de anul acesta, împreună cu un grup de producători a început conversia ecologică.
Totul a început când a primit drept moștenire de la mama sa 2,8 ha de teren. Atunci antreprenoarea a decis să planteze o livadă cu de toate, fiind motivată să obțină produse agricole sănătoase pentru familia sa.
Odată cu deschiderea pieței EcoLocal Farmers Market Moldova, unde fermiera noastră își realizează o bună parte din produsele sale, a apărut și ideea certificării ecologice.
Fiind preocupată de calitatea produselor obținute, dar și de impactul asupra naturii, în toți acești ani doamna Vera Druța a studiat diverse practici prietenoase mediului pe care le aplică cu succes în livadă, grădină și seră.
Lecții învățate și sfaturi utile
- biodiversitatea este un factor foarte important, deoarece organismele vii se influențează și păstrează echilibrul necesar;
- natura indică ce am putea să cultivăm într-un anumit loc, prin plantele care cresc spontan;
- utilizarea sideratelor sau „îngrășămintelor verzi” duce la îmbunătățirea structurii și compoziției solului, acestea fiind cosite regulat până la înflorire și lăsate în livadă sau grădină;
- crengile rămase în urma tăierilor pomilor din livadă sunt tocate și lăsate să se decompună;
- rotația culturilor previne înmulțirea excesivă a dăunătorilor și dezechilibrele de substanțe nutritive din sol;
- creând condiții favorabile, natura se descurcă cu provocările ce apar în agricultură mult mai ușor.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.