luni, 29 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMarcel Gîrlovanu, primul fermier din Moldova care s-a înscris în programul Agreena: De 3...

Marcel Gîrlovanu, primul fermier din Moldova care s-a înscris în programul Agreena: De 3 ani obținem venituri în plus

Recomandate

Acum peste 5 ani, Marcel Gîrlovanu, fermier din nordul țării, a început a analiza practici alternative de lucrare a solului, dorindu-și o fiabilitate a câmpurilor agricole în fața secetelor tot mai frecvente.

Preluând experiența unui alt fermier vecin, care implementa de mai bine de zece ani sistemul No-till, a decis să testeze și să compare pe propriile câmpuri eficiența tehnologiei.

„Divizând o parcelă în două și realizând pe o parte lucrările tradiționale ale solului, iar pe cealaltă optând pentru No-till, am obținut în primul an aceeași producție. Atunci, mi-am dat întrebarea, care ar fi rostul unor cheltuieli de bani și timp inutile?!

Intrând în esență, am înțeles că nu doar păstrarea umidității, datorită unor soluri capabile să înmagazineze mai multă apă, este factorul important, acesta a fost factorul decisiv la bun început pentru mine, dar mai participăm la regenerarea solului. Devenim mai puțin invazivi în natură, producem mai puține daune și, în final, avem mai multe beneficii. În plus, practicând agricultura regenerativă, prevenim eroziunea, o problemă gravă pentru terenurile noastre”, specifică Marcel Gîrlovanu.

Practicile pe care le implementează, pe lângă avantajele menționate, i-au mai oferit și posibilitatea de a participa în cadrul programului Agreena.

„De la reprezentantul local, Proteh Agro, am aflat despre avantajele participării în cadrul programului Agreena și despre faptul că aș putea obține venituri suplimentare. În 2021 am început colaborarea, astfel încât la sfârșitul anului 2022 deja am obținut primele certificate de carbon și Agreena, conform contractului, și-a onorat plata.

În total, din colaborarea cu Agreena, am primit plăți pe doi ani (2021 și 2022). În funcție de asolament, utilizarea culturilor de acoperire, plata a fost diferită, în medie, circa 30 de euro/hectar. În această perioadă, un astfel de suport financiar este mai mult decât binevenit pentru noi și cred că fiecare fermier care implementează practicile agriculturii regenerative ar fi păcat să rateze această oportunitate”, adaugă Marcel Gîrlovanu, Devotament SRL.

Mai multe detalii despre avantajele agriculturii regenerative, dar și participării în cadrul programului de certificare a carbonului din sol „Agreena” aflați din videoul realizat în cadrul întreprinderii Devotament SRL.

Pentru a afla mai multe despre programul Agreena și pentru a vă alătura programului, contactați ProtehAgro, partenerul exclusiv pentru Moldova al Agreena sau accesați proteh.md sau apelați la numărul de telefon: +373780 80 909.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale