joi, 28 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeGheorghe Panfil: No-till este unica soluție în condiții de secetă. Cu Agreena o valorificăm...

Gheorghe Panfil: No-till este unica soluție în condiții de secetă. Cu Agreena o valorificăm la maxim

Recomandate

Gheorghe Panfil, administratorul „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, se numără printre agricultorii pioneri din Moldova, atunci când vorbim de testarea sau implementarea noilor tehnologii.

Acum 13 ani, a exclus arătura total, minimizând intervențiile asupra solului. Concomitent, diversificarea culturilor în asolament, gestionarea corectă a resturilor vegetale și reducerea cantităților de îngrășăminte administrate au fost strategiile de bază pe care s-a axat pentru a obține un sol sănătos.

„Cu 20 de ani în urmă, am testat pentru prima dată starea solului în cazul lucrării cu combinatorul comparativ cu arătura tradițională. La recoltare, ne-am convins de avantajele unei lucrări mai puțin agresive. Am trecut la sistemul Mini-till și realizam arătura solului doar pentru sfecla de zahăr, apoi am trecut la scarificare, iar în 2010 am început să integrăm suprafețe în No-till și să comparăm rezultatele.

An de an, văzând evoluția câmpurilor, ne-am convins că în cazul în care lăsăm solurile, practic, neatinse avem și mai mult de câștigat”, relatează Gheorghe Panfil.

La moment, având în gestiune peste 1500 de hectare, pe 80% din suprafețe implementează No-till, pe altele 20%, fiind dedicate culturii de sfeclă de zahăr, încă mai sunt realizate lucrări minime.

„Sistemul No-till implementat rațional e în primul rând despre viabilitate în fața secetei, la care se adaugă costurile mai mici generate de excluderea lucrărilor. La moment, avem opt culturi în asolament, am avut și 11 culturi sau chiar mai multe, fiind nevoiți să excludem unele din cauza secetei. În plus, utilizăm culturile de acoperire și asigurăm cantitățile necesare de resturi vegetale în sol, pentru a asigura viața microorganismelor. Toate acestea ne-au oferit condițiile necesare pentru a reduce și consumul de îngrășăminte”.

Practicile implementate i-au permis să participe în cadrul programului Agreena, astfel încât deja al doilea an să se numere printre fermierii care au reușit să valorifice certificatele obținute pentru sechestrarea carbonului în sol și să obțină un venit suplimentar.

„Noi corespundem sută la sută cerințelor Agreena, iar suportul oferit de la vânzarea certificatelor este foarte important, mai ales în anii cum ar fi acesta.

Atât asolamentul bogat, culturile de acoperire semănate între culturile de prima grupă și cele din următorul ani, cât și evitarea lucrării solului au făcut compania eligibilă pentru mai multe certificate.

„Este al doilea an în care colaborăm cu succes. Chiar dacă am reușit să reducem mult cheltuielile în sistemul No-till, mai rămân provocări cum ar fi inițierea procesării. Nu e corect, având atâtea capacități, să fim o țară producătoare de materie primă, iar banii obținuți din proiectul Agreena vor fi direcționați pentru aceasta”.

La moment, în cadrul „Agro-Panfil”, 70% din suprafețe au fost incluse în programul Agreena, restul câmpurilor urmează să fie incluse în acest an.

„Eu recomand la toți fermierii care doresc să facă într-adevăr agricultură performantă și să învețe a face tehnologii regenerabile în gospodăria sa, să adere la acest program. Ghidarea de către reprezentantul local Proteh-Agro este asigurată pe toată durata”, a conchis Gheorghe Panfil.

Pentru a afla mai multe despre programul Agreena și pentru a vă alătura programului, contactați ProtehAgro, partenerul exclusiv pentru Moldova al Agreena, accesând proteh.md sau apelând la numărul de telefon: +373780 80 909.

V-ar putea fi utilă și experiența lui Marcel Gîrlovanu, primul fermier din Moldova care s-a înscris în programul Agreena: De 3 ani obținem venituri în plus.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale