‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMaria Grecu, legumicultoare: „Cultivarea legumelor în sere necesită nu doar muncă, cunoștințe, bani, dar...

Maria Grecu, legumicultoare: „Cultivarea legumelor în sere necesită nu doar muncă, cunoștințe, bani, dar și multă dragoste”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultima perioadă, cultivarea legumelor în arii protejate se extinde considerabil, mai pronunțat, totuși, pe plan mondial. Prin cultivarea legumelor în sere se pot obţine producţii foarte mari la unitate de suprafaţă. Totodată, astfel crescute, legumele sunt protejate de acțiunea condițiilor nefavorabile de mediu.

Maria Grecu din satul Pașcani, raionul Cahul, a spus că, cultivă legume în sere de mai bine de 20 de ani pe o suprafață de 6 ari. Avantajele unei astfel de afaceri sunt numeroase, iar aplicarea unor tehnologii moderne garantează obținerea profitului.

„Noi cultivăm de mai mulți ani legume în sere, deoarece, în primul rând, această metodă ne ajută să economisim consumul de apă. În regiunea noastră avem probleme cu aprovizionarea cu apă. Totodată, prin instalarea mulcilor pe sol împiedicăm creșterea buruienilor, dar și dăunători sunt mult mai puțini. Atunci când sunt ploi acide, în sere legumele sunt protejate de efectul acestora. Cultivarea legumelor în sol protejat presupune cheltuieli mai mari decât cultivarea în câmp deschis, chiar pornind de la inițierea afacerii, pentru că trebuie să investim în procurarea peliculei, sistemelor de susținere, irigare, mulci. Dar pe parcursul anului, acestea se recuperează”, ne-a spus Maria Grecu.

Pentru a-și asigura un venit stabil, producătoarea este nevoită să cultive culturi succesive, astfel asigurând și o perioadă mai îndelungată de exploatare a serei pe parcursul unui an.

„Mai întâi cultivăm ridiche de lună, după recoltarea acesteia plantăm tomate, ardei dulci și iuți, castraveți, țelină, porumb dulce. Creștem un spectru larg de culturi și tot noi le și realizăm pe piața locală. Eu cred că este o afacere profitabilă. Comercializăm produsele noastre pe piață începând cu luna aprilie și până în noiembrie”.

‹ adv ›

Serele Mariei Grecu sunt construite pe lotul de lângă casă, astfel femeia are posibilitatea să realizeze fiecare lucrare la timp. Mai mult ca atât, a recunoscut că vorbește cu fiecare răsadă și nu își închipuie să se ocupe cu altceva.

„Eu îmi încep diminețile prin ceea că vin și mă salut cu fiecare plantă din seră. Îmi crește inima când observ că astăzi acestea sunt mai mari decât au fost ieri. Asta îmi dă viață, putere și dorință de a lucra în continuare. Chiar dacă sunt de specialitate cofetar, nu îmi imaginez să nu mai am într-o zi sere. Pentru a obține legume de calitate trebuie să investești multă muncă, cunoștințe, bani, dar și multă dragoste pentru ceea ce faci”, a povestit doamna Maria.

Întrebată dacă ar vrea să se extindă aceasta a spus că nu au așa posibilitate. Chiar dacă ar putea, nu ar face-o pentru că nu au brațe de muncă, copiii fiind plecați peste hotare lucrează de una singură.

„Ne străduim să plantăm legume care nu necesită multă muncă manuală, pentru că trebuie să reușim și să le creștem, și să le realizăm. În satul meu mai sunt încă trei producătoare de legume în sere. Nu am probleme cu comercializarea producției. Eu cred că, se merită de crescut legume în sol protejat, chiar dacă investiția inițială este mai mare, dar pe parcursul primului an îți recuperezi banii, după care rămân deja serele construite și lucrezi în continuare pentru ați asigura un profit. Ne străduim să creștem produse ecologice, ca pentru noi”, a mai adăugat producătoarea.

Succesul afacerii pe care o administrează Maria Grecu este realizarea fiecărui proces tehnologic la momentul potrivit, pentru că plantele nu așteaptă, iar pentru legume de calitate, solicitate de consumatori mai adaugă și multe cunoștințe pe care le obține participând la diferite seminare și instruiri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›