Diversificarea piețelor de desfacere este unul dintre obiectivele de bază ale producătorilor moldoveni de fructe. Dependența în mare parte de o singură piață de desfacere a afectat mult activitatea acestora, în special în condițiile anului 2022.
Astfel, în ciuda unei concurențe acerbe, unii producători își „croiesc drumul” pe noi piețe, demonstrând calitatea fructelor și faptul că Moldova poate deveni un partener de încredere pe termen lung.
Una dintre măsurile întreprinse în acest sens, este participarea la expoziții internaționale, cum ar fi Macfrut desfășurată recent la Rimini, Italia, unde se discută direct cu potențiali parteneri și sunt prezentate avantajele pe care le oferă Moldova în comerțul internațional cu fructe.
‹ adv ›
Mai multe detalii despre importanța participării la vizite de studiu și expoziții internaționale, obiectivele pentru noul sezon, dar și impedimentele ce la moment împiedică producătorii autohtoni de fructe să fie competitivi ne-a oferit producătoarea de cireșe Mariana Pîslaru, SRL STARAGRO GROUP, participantă a târgului Macfrut, alături de asociația Moldova Fruct.
Având una dintre cele mai performante livezi de cireș din țară, cu sistem de irigare, plasă antiploaie și antigrindină, soiuri ce corespund cerințelor pieței și o experiență de peste 10 ani, compania continuă să investească, Mariana Pîslaru menționând că acest lucru este absolut necesar, mai ales că vorbim de o perioadă de tranzit, în care obiectivul principal este identificarea noilor parteneri externi.
Prețurile la moment oferite pentru fructe pe noi piețe de desfacere sunt destul de mici, în raport cu investițiile făcute și așteptările producătorilor, astfel că descurajează pe o parte din aceștia să-și adapteze producția. Producătoarea are o explicație și o altă prognoză pentru acest fapt.
Atunci când vorbim de cireșe, putem concura pe piața externă cu soiuri tardive, oferindu-le la un preț avantajos. În sezonul anterior, principalele piețe de desfacere pentru fructele produse în cadrul întreprinderii STARAGRO GROUP din Ustia, Dubăsari au fost Rusia, Ucraina și Țările de Jos.
În general, potrivit datelor Serviciului Vamal, Republica Moldova a exportat în 2022 14342 de tone de cireșe în nouă țări, realizându-se, în premieră, exportul de cireșe în Olanda, de către Mariana Pîslaru.
Datorită discuțiilor directe cu importatorii, producătoarea menționează că obține o analiză corectă privind cerințele față de fructe.
Ce ține de piața caiselor, având și o plantație recent intrată pe rod, Mariana Pîslaru spune că acest sezon se arată promițător pentru producătorii din regiunile ce nu au fost afectate de înghețuri.
Mariana Pîslaru menționează că orice investiție merită să aibă la bază un proiect și o analiză amplă, Moldova însă a pierdut multe oportunități și au fost făcute multe greșeli, din cauza lipsei acesteia.
Totodată, atunci când vorbim de probleme în general, lipsa cercetării și testării soiurilor, tehnologiilor populare peste hotare, dar și lipsa informațiilor privind analiza piețelor oportune ne afectează mult. Astfel, acest risc și-l asumă producătorul, din propriile investiții.
Amintim că, pentru a-și extinde piețele de desfacere companiile autohtone pot participa la târguri și expoziții internaționale, iar o parte din cheltuielile de participare pot fi acoperite prin intermediul Programului Bridge.
În acest an, Agrobiznes, în premieră, a fost partener media al expoziției Macfrut, iar o parte din cheltuieli au fost rambursate prin intermediul Programului Bridge.
Comentarii